EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) IT (3) it (38) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) video (30) videó (3) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2012.04.19. 14:53 Leni

Távmunka buzz 2012 - [PCW kerekasztal]

Címkék: index inda 2012 bloghu pcw leni

A PCWord új kerekasztalozós videó beszélgetést indított útjának, ahol a távmunka témáját dobta fől az asztaltársaságnak Szabó Zsanett, a PCW új főszerkesztője. Valami véletlen folytán engem is meginvitáltak. Szemezgetek a gondolatfüzérből ami a beszélgetés kapcsán eszembe jutott.

tavmunka.jpgMostanában egyre többfelől hallom a buzz-t kis hazánkban: távmunka. Gondolom azért, mert a Microsoft és a Telenor együttesen tolja a KKV-k felé saját megoldásaikat. A kerekasztal során azonban sok általános kérdést felvetettünk, és láthatóan sok maradt a beszélgetőtársakban is. 

Collaborate - együttműködve dolgozás a WEB világban

A helyzet az, hogy a távmunka a mi, webes világunkban adottság, apalvetés. Mi, médiás WEB-esek abban a világegyetemben mozgunk, ahol információk dagasztásával és kelesztésével ezek eszközeivel és megoldásaival foglalkozunk. Ezt toljuk az olvasó elé, tartjuk karban, tároljuk, tesszük elérhetővé az internet infrastruktúrája segítségével. Egy olyan infrastruktúrával, ami gyakorlatilag a távmunkára jött létre. 

A WEB, mint dashboard, egyetemek közötti információcserére jött létre, csak úgy mint az IRC is. Ehhez képest az XMPP-n alapuló chat már újgyakorlat. Ezek a mai infrasturktúrák alapjai. Nincs új a nap alatt.

Elsősorban research and evelopment világegyetemből jött tehát az az infrastruktúra, aminek a fejelsztése kollabratív módon zajlik, egyere tökéletesedő megoldások segítségével. Az együtt dolgozás, a távoli együtt dolgozás elsőként a programozás világában és a hálózat menedzsmentben alakulhatott ki - legalábbis az internet vonatkozásában. Még ha egy feladaton, egy teremben is dolgoznak a programozók, meg kellett oldani az egyes kódrészek összeillesztésének folyamatát. Azaz azt, minként lesz a részekből, modulokból egész. Ez a munkafolyamat szervezés és a strukturált programozás dilemmája a programozás világában. Ezek támogatására régóta vannak kifinomultnál kifinomultabb folyamatkövető és verziókezelő, valamint projekt menedzsment eszközeink. Minden van a WEB-en, akár ingyen is. Van letölthető módon, akár ingyen is. Ezek az eszközök teszik kezelhetővé akár 100 programozó produktumának kezelését, tesztelését, adminisztrálását, verziók kezelését, un. buildek kiakaítását - azaz a hatékony programozási munkavégzést.

Na, ez van. Ezek az eszközök a munkafolyamatok elemzésével, és folyamatszervezéssel jöttek létre. Ez mind történelem. Mi abban élünk, hogy együtt dolgozunk. Ez a korszerű szoftverfejelsztés, hatékony üzemeltetés egyik fontos alapja. 

Collaborative media

A web-média világában a munkafolyamatok othona a CMS-kódnév alatt jegyzett szoftver. Ilyen a blog.hu is. Tudtátok, hogy a blog.hu-ban egy blogot akár többen is írhatnak? Csak úgy mint index cikket is többen szerkeszthetnek. A szerkesztett cikkek címlapra rendezése is ennek a szoftvernek a része. De minden, amit előállítunk és karakterből áll. A rendszert az index-es kollégák terveztézték és fejlesztették jó 10 éves web-es tapasztalattal a hátuk mögött. Újságírói tapasztalattal. Megalották a munkafolyamatokat, kialakították a munkamegosztásokat, kapcsolatokat és rendszerbe foglalták azokat. Olyan rendszerbe, ami gyakorlatilag bárhonnan elérhető, ahol van internet és egy böngésző.

Web-es szoftverrel írják, szerzik a webes contentet. 

Collaborate - non-WEB

2006-ban egy nagy banki projektben dolgoztam. Másfél évig tartott, irtózatos rendszerintegrácót valósítottunk meg. Az egyik felmerült probléma a következő volt: a tranzakciós specifikácós dokumentumok megírása és véleményezése nem volt támogatva. Ezt az általunk létrehozott projekt iroda irányította oly módon, hogy XLS és WORD állományokat írogattunk, kommenteltünk, küldtünk emaliban és a projektiroda azt továbbította, státuszolta egy másik XLS-ben, hogy meglegyen a munkák követése. Nyilván, akkor is lehetett volna egy menedzsment eszközt alkalmazni, de erre, sem forrás, sem energia nem volt. A sepcifikációk elkészültek, de ugyanazon állományban többen diolgozni nem tudtunk, így amíg valaki irta az egyik részt a másik nem tudott haladni a másikkal. 

Azt tudom, hogy ma sem túl egyszerű XLS állományokat shared módban hasznáni, mert valami eszement lock-olás történik a háttérben - file-rendszer szinten -, ami végül képes fatális hibákhoz vezetni. Ezzel a fejelsztő partner küzdött, mert így tartották számon az IT spec dokumentumaik elkészültét is.

De mi van ma? Nem kell más, "csak Google DOC" és máris együttműködve dolgozhatunk a felhőben. Ha írok egy megosztott dokumentumot, akkor azt a kollegám tudja követni, kommentelni - ha engedem át is tudja írni. Együtt tudunk dolgozni bármilyen dokumentum létrehozásán. És jelenleg ez nem kerül másba, mint hogy google levelezést használunk, és google hirdetéseket nézünk meg, néha. 

Ma, mikor a kollegák egy secifikáción dolgoztak, arra lettem figyelmes, hogy a commenteket is kifinomultan kezeli a google doc.

GoogleDocs 2012-04-19 at 14.50.53.png
Mindezt úgy, hogy folyamatosan fejlődik alattam, alattunk a szoftver, mindenfajta installálási procedúra nélkül kapunk új funkciókat ezen a területen is.  Szóval az idő új megoldást hozott a régi problémára.

Persze, a google-al példálózni könnyű. Az MS is nagyon jól tudja, hogy a small office (KKV) szektorban a legnagyobb vetélytársa lett, még ha koránsem szuper megoldásokról is beszélünk. De a fejlődés látható.

Corporate collaboration - de miben

Otthonról nem minden munka végezhető el. A hatékony távmunka a IT szektorra, ill. az informácó intenzív szektorra jellemző. Ilyen lehet az end-user-support, bármilyen support, adatbázis kezelés, tisztítás, irodai munkák, programozás, kreatív munkák, nagy elmélyülést igénylő munkák, írás - szóval azok, melyek számítógépes és internetes vagy telefonos infrastruktúrákkal végezhetők. Itt, azt gondolom, hogy kézenfogva jár a számítástechnika és a telekommunikáció, tény és való. Azaz, behatárolt a távolról végezhető munkák köre.

Ahogy az kiesett a számon is, villamost nehéz gyártani távolról. De szoftvert tesztelni, programozni nyilván lehetséges.

Minden vállalkozásnak - legyen az bármekkora - érdemes megvizsgálnia munkafolyamatait és collaboratív eszközökkel növelheti hatékonyságát. Nem cél a távmunka, mint olyan. Cél, a bárhol munkárafoghatóság, ill. a folyamatok hatékony támogatása. Ha ez megtörténik, akkor magával hozza azt is, hogy esetenként/bármikor távolról is dolgozhat a munkavállaló.

Corporate collaboration - de mivel

A támogatáshoz szoftver és hardver, valamint telekommunikációs infrastruktúra is szükséges. Ma azt állítjuk, egy vállalkozásnak kell telefon, internet és számítógép. A NAV is elektronikusan fogadja a beadványinkat. Ez a XXI.sz. De mi van, mondjuk india eldugott sarkaiban? Mi van alsó-Kínában, ami nem Dél-Kórea, ahol a csapból is a braoad-band internet ömlik? Ott bizony nincs távmunka.

Az biztos, hogy a XXI.sz.-ban, a fejlett világban az alapinfrastruktúra tovább fejlődik majd, és ehhez a fejlődő vidékek is felzárkoznak. A kommunikáció szabadsága alapjoggá válhat, de kérdés, mit hoz majd ez magával. Hogyan változnak a kommunikáció költségei? Csökkennek-e, vagy a minopóliumok révén inkább stagnálnak, ne adj istan nőnek majd? Nem tudjuk. Azt sem, hogy milyen sebezhetővé teszi rendszereinket majd az infrastruktúra működési kockázatainak való kitattség.

Gondoljunk csak bele, ha kiszervezek egy munkafolyamat-halmot indiába, és arra vagyok felkészülve, hogy ezzel kapcsolatos ügyeket ott rendezik le, de az infrastruktúra összedől, és nincs un. back-up megoldásunk, mi lesz? Megállhat a vállalat egy kulcs eleme is, ezzel rombadölhet a good-will-ünk is, akár. Persze a modern világ megértő tud lenni, és a jogrendszer is adhat némi garanciát számunkra.

Ugyan ez a helyzet kicsiben is megeshet, persze kockázata kisebb.

A lényegi kérdés, a távmunka szintjén, hogy ki adja az eszközt? A munkavállaló, vagy a munkáltató? Nyilván a munkáltatónak kellene adnia, de ez viszont magával von némi adójogszabályi őrületet is.

Collabirate collaboration - de mennyiért?

És végül felmerül a kérdés, hogy olcsóbb-e a távmunka? Ezt én nem állítom. Csak azt tudom állítani, hogy amennyiben távolról is elvégezhető egy folyamat, az felétetelezi a jó szervezést és a támogatást. Ami fajalgosan a jövőben költséghatékonyabb lehet.

Persze, a HR vonalon csomó más járulékos előny is felmerülhet. Számomra leginkább az, hogy a freelancerek, akik jók valamiben de nagyon, azok távolról tudnak segíteni nekem, nekünk, sok pénzért - és nem kell nekik még asztal, meg gép, és hosszan tartó nagy fizetés.

Persze, hallottam már a nonomád világegyetemben olyat is, amikor valaki azt mondta, hogy jó felveszlek X -ért dolgozz nekem, gépet nem kapsz, hozd a sajátodat és heti egyszer kell bejönnöd, a többit intézzük távolról.

Amiről nem eset sok szó, és itt sem fejtegetem:

  • távolról dolgozás jogilag
  • távolról dolgozás a mozgáskorlátozottak világában
  • távolról dolgozás kismamák világában
  • távolról dolgozás biztonsági kockázatai
  • távolról dolgozás

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr854461134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása