lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) it (38) IT (3) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) videó (3) video (30) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2018.11.16. 14:02 Leni

LTE/4G Internet otthonra - ha nincs más választás

Címkék: internet 4g ADSL WiFi UPC LTE ASUS Telekom HUAWEI

  • Kormányunk tiszteletreméltó erőfeszítései ellenére kis hazánkban továbbra sem mindenhol érhető el a kábelen terjedő széles sávú internet - persze, ahhoz pont elég helyen mégis, hogy ebből ne legyen forradalom.

  • A szolgáltatók alvállalkozói esetneként szabályokra hivatkozva szabotálhatják a kiépítést - amit személy szerint nem tudok feldolgozni, sem szakmailag, sem emberileg.

  • A 4G/LTE technológia és annak terjedése, és ezzel árazásának alakulása mentőövet jelenthet - bár nyilván nem mindenkinek.

  • Egy intelligens USB modemet fogadni képes WiFi Router és egy LTE modem pillanatok alatt képes a XXI.sz.-ba repíteni.

  • Nem kell félni, csak 6 perc és már mondhatjuk is le az ADSL előfizetést.

 

Bosszantó prológus - a miértek

Korábban már írtam kábeles internet kálváriánkról. 2017 végén és 2018 elején még úgy tűnt, hogy a UPC végül elér a sarokról a házunkig mert a fejállomásuk nagyságrendileg 80 méterre van a házunktól.

2017-ben ígéretet kaptunk, hogy jönnek és még lehet, hogy karácsony előtt megoldódik a helyzet. 2018 elejére csúszott minden, amikor is a UPC alvállalkozója, - sajnos nem jegyeztem meg, hogy pontosan melyik cég - megjelent és örvendezett, hogy milyen remek, hisz a lichthófból, szinte minden lakás elérhető és persze ha már társasház, akkor be kell kössék mindenhová a kábelvéget úgy, hogy ha igényli majd a tulajdonos, akkor csak be kelljen kacsolniuk a szolgáltatást. Teszem hozzá, hogy a 7 lakásból mi azonnal előfizettünk volna, és még kettő potenciális jelölt akadt a házban.
A háznak egy kérése volt, hogy a frissen felújított műemlék jellegű lépcsőházba nem szeretnénk kábelcsatornát látni, a kábelek vezetését megtehetik a lichthófban vagy a belső udvari homlokzaton. Mondanom sem kell, hogy a környéken úgy mennek a kábelek a régi házak homlokzatán, hogy az szégyen. Különösen a Telekom megoldása minden, csak nem XXI.sz.-i., de a UPC kábel is tud falon kívül futni a környék bármelyik mellékutcájában.

A UPC kiépítő alvállalkozó képviselője azzal ment el, hogy szerinte nem lesz ebből gond, de meg kell beszélnie a főnökével. Hétfőn jöttek is, cserében nem jó hírekkel: a főnök azt mondta, hogy vagy kábelcsatornáznak a bejárati ajtókig, vagy nem szerelnek. Próbáltunk mindent, kérem telefonszámot, kérdeztem mennyibe kerül, de végül a főnökkel nem sikerül érdemben beszélnem bármilyen alternatív megoldásról. Cserében - sajnos - aláírtuk a papírt, hogy a kiépítéshez végül nem járultunk hozzá, persze az nem volt rajta, hogy azért, mert az internet nem olyan, hogy a bejárati ajtón kell bemennie, hanem ott ahol ésszerű és amúgy is szükség van rá. Pár hétig próbáltam még elérni az említett főnököt, de nem sikerült. Bosszantott az egész, mert annak a reményében jártunk el, hogy végre megoldódik az internet ellátottságunk. 

Teszem hozzá felmerültek olyan verziók is, hogy a ház majd kiépíti a hálózatát, és akkor majd a külső szolgáltató csak a dobozáig felel a cuccáért, sőt, talán ehhez még kábeleket is lehetne igényelni, de ez is csak legenda maradt.

Mindebből az következik, hogy az ellátási lyukak foltozása nem prioritás a UPC számára, gondolom ezt mindabból, hogy annyi UPC w-ifi router látszik a környéken a wi-fi csatlakozáskor, hogy 2.4 Ghz-n már nem is szívesen próbálkozom az interferenciák miatt.

A T hálózata katasztrofális ADSL, aminek a minőségéről korábban írtam. A szerelők nem kecsegtettek annak a reményével, hogy belátható időn belül változnak az állapotok.

Tesztmegoldás - tethering

2018-ban gyorsan eljött a nyár és a home-office lassan átállt LTE-re, amit akkor még a OnePlus X tethering-en keresztül oldottunk meg úgy, hogy kértünk egy már elérhető áron működő korlátlan csomagot. Ezt a szolgáltató úgy abszolválta, hogy a meglévő előfizetéshez kapcsolt internet csomagot billentette át korlátlanba. Tudtommal ezt a lehetőséget nem hirdetik agyon, mert inkább a “még GigaByte-ot” mantrát nyomatják - pedig az nem megoldás.

A nyáron, szerencsére keveset voltunk Budapesthez kötve, így elengedtük a kábeles ügyeket. Cserében annyira megszoktuk az LTE mobilitását, hogy mindenhová vittük, ahová csak ment a család. A használat során semmi fennakadás nem volt ha volt 3G/LTE lefedettség, annak ellenére, hogy vagy 4 eszköz is youtube-olt rajta és még vagy kettő meg olvasgatott az interneten - mondjuk, akkor már melegedett kicsit a OnePlus X. Mondanom sem kell, hogy a feltöltési anomáliák szinte azonnal megszűntek, amik a nagyobb videó fileok mozgatása kapcsán folyton probléma volt az Home Office felhasználásban. Az aszimmetria szolgáltató függő, de alapvetően nálunk nem volt beállítva, szóval szimmetrikusnak bizonyult a le/fel-töltés. Nyilván nem volt az a vágyunk, hogy 100MBit-el repesszünk a világhálón, csak elfogadható sebességet szerettünk volna, és ezt el is értük.

Most ősszel, visszatérve Pestre jött a felismerés, hogy akkor megköszönnénk a T-HOME eddigi szolgáltatását és lemondanánk mindent, ami ezzel kapcsolatos. A T-nél készségesek voltak, és egy gombnyomással kikacsolták a szolgáltatást - ez  rendben megy, úgy tűnik, cserében a szolgáltatás annyira már nem. Tudom én, nem éri meg. Csak akkor ne kelljen már néznem a neten/óriásplakáton a cseppet irritáló 2000Mbit-ekről szóló hirdetéseket, ugye, aminek az ára ráadásul 10.395 HUF, miközben mi az ADSL csomagért kellett kb. 7.000 HUF-ot fizessünk, ami minden szempontból eltér a jelenlegi árazási modelltől - de mind1. Ugyanakkor jegyzem az említett a kampány árából sok helyen be lehetne tömködni a szolgáltatási lyukakat.

A megoldás

Az üzemszerű megoldást az USB LTE modem fogadására képes több éves ASUS Wi-Fi routerünk és a frissen beszerzett HUAWEI E3372 USB Stick jelentette. 

asus-rt-n66w-huawei-e3372.jpg

ASUS - HUAWEI - megértő páros

Miután mi Mac-ekkel űzzük az ipart már korábban is dual-band-es Wi-Fi-ben gondolkodtunk, ezért amikor kihalt a korábbi router az ASUS RT-N66W-re esett a választás, és mit ad isten, ez két USB porttal is rendelkezik. Meg intelligens host softwerrel, ami LTE modemek fogadását is támogatja. Így ezzel reméltem nem lesz gond.

Egyetlen kihívást az jelentette, beoperáljuk a microSIM-et a nagyobb formátumú - miniSIM - kártyák fogadására tervezett HUAWEI-be.

minisim-microsim-nanosim.png 

microSIM-ből SIM kártyát faragni kell


Ehhez kellett egy régi keret, amiből a microSIM kitörhető, és cellux, amivel a visszaillesztett microSIM-et összefogtam a hátán kerettel. Így már be is csúszott a helyére. Léteznek mindenféle kínai utángyártott befoglaló keretek, nekem is van egy, de nem volt megfelelő, mert a becsúsztatás során kibukott belőle a kártya, és túl vastagnak is bizonyult. Mindez egyébként azért kell, mert a sim fiók igen mély, és nem lehet beszuszakolni a micro kártyát, vagy ha mégis, az életben ki nem lehet szedni, csak kalapáccsal.

Aztán toltam is be a Mac-be, majd kb 5 sec után lehetett is kapcsolódni az eszközhöz böngészőn keresztül, ahol meg kellett adni a SIM PIN-kódját. Ezt követően fel is éledt a cucc, és már süvített is a net. Nem volt más hátra, mint kapcsolódni a Wi-Fi Router adminjához - wi-fi-n keresztül. Ott az USB Application menüben a 3G/4G menü alatt, ami egyébként a WAN settings Internet connection menü alá mutat - kb. fél perc alatt beüzemelhető az eszköz, amit gyorsan át is dugtam a Wi-fi router egyik USB-portjába.

Konfigolandók az alábbiak: 

  1. WAN type -» USB
  2. Enable USB mode -» ON
  3. Select  USB device -» USB modem
  4. A PIN-hez adjuk meg a SIM PIN-jét
  5. Minden mást hagyunk alapértékeken

 asus-lteconfig.png

ASUS LTE config menü

Az Apply után restart következik és már fel is éled az LTE internet amit a wi-fi router oszt tovább a SOHO-ban. 

 asus-config1.png

ASUS-RT Network map - config után
Ne tévesszen meg a primary WAN, mert az fizikailag az LTE modem.


A OnePlusX pedig visszakerült a zsebembe és már nem is melegszik, engem meg már nem idegesít tovább ez a kábeles mizéria, mert talán így 6 év után megérteni vélem egy nagyra becsült volt kollégámat - Blumit -, aki már akkor is csak mobilon volt hajlandó internetezni:

hisz' működnie kell! 

lte-netspeed_2018-11-05_14_45_04.png 

LTE speedtest eredmények a konfigon 

Hát kérem működik! Itt van, és lehet készülni mert jön az 5G is. Ugyanakkor nem feledem továbbra sem a T-s prominens előadásában úgy 5 évvel ezelőtti Internet Hungary konferencián elhangzott mondatait arról, hogy kábelt fektetni sokba kerül, mert gázolajjal, meg munkással megy az árokásó - cserében feltenni egy antennahalmot, már akkor is jobban megérte, nemhogy ma.

Lábjegyzet: nem panaszkodtam továbbiakban sem a T-Home kapcsán a T-nél, sem a UPC-nél a kialakult helyzet miatt, mert nem gondolom normálisnak, hogy a panaszkodás, követelőzés vagy a kapcsolatok felhasználása kellene jelentsen megoldást az esetemre. A UPC-nél kellett volna lássák, hogy volt egy társasházi bekötési kezdeményezés, hangfevétel van a kérelmezésről, amiből végül nem lett üzlet számukra. A Telekomnál nagyon jól látják, milyen az ADSL vonal minősége, és hogy éppen hogy megüti a szolgáltatási alap-küszöbértéket.
Szerintem mindenkinek jár(na) a rendes internet hozzáférés (15/15 Mbit), mindenféle “csomagolástechnika” nélkül. Ez jelentené a XXI.sz.-i infrastruktúrát  -  nem pedig az adat alapú csomagolgatás, amihez kapcsolják az IPTV sreaminget, meg az IP telefon szolgáltatást  -  amit egyébként egyre kevesebben használnak.
A poszt nem szponzorált tartalom!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr8214374453

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása