EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) it (38) IT (3) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) video (30) videó (3) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2011.12.20. 19:08 Leni

Kukacos Apple az irodában? - CSV + numbers = TSV !

Címkék: microsoft apple excel 2011 numbers csv tsv

Az Apple miért szarik az officeban dolgozó hívekre? Nem tudom.

Szeretem a Mac-em. De tényleg. Mindent megtudok csinálni vele, amit csak kell. Ugyanakkor az Apple iWorks táblázatkezelője, a numbers, egy csillivilli foshalom.

Árnyaltabban fogalmazva egy kiadványszerkesztő az microsoft Excel megoldásához képest. Ez utóbbi inkább egy munkaeszköz.


Sok mindent nem tud a numbers, ami az excelben alapszolgáltatás. Az extrákról pedig ne is beszéljünk, úgy mint: 

  • adatfeldolgozás
  • adatkapocsolatok akár db-vel is
  • nyílt programozási lehetőség
  • analitikai függvények sokasága


Az viszont meglepő, hogy az átjárhatóságot az Apple igen furcsán értelmezi, különösen a számítástechnikai körökben alapvetőnek vélt kategóriában a szövegfile feldolgozásban.

Az adatfeldolgozás során a szöveg fileok mai napig transzfer megoldást jelentenek. Egyik rendszerből kinyerjük az adatokat egy szöveg fileba, mintha nyomtatnánk őket, aztán a másik rendszerbe beolvassuk, és ott feldolgozzuk. Ezt a megoldást évtizedek óta alkalmazzuk és a terméke a CSV - csévé - file, ami egy holt egyszerű szabvány: vesszővel elválasztott értékek sorozatát jelenti. Ahol a sorvége karakter az új rekordot jelöli.
A numbers számára a CSV formátum nem más, mint sorok egymás után. Az egy sorban levő elemeket nem hajlandó oszlopokba rendezni. Jelzem, az excel egymillió éve képes a már táblában levő sorokat is értelmezni és paraméterezéstől függően cellásítani - azaz az egyes elemeket cellákba dolgozni. A numbersben ez sci-fi kategóriába illik.

Lehet persze varázsolni és magyarázatokat keresni. Egyesek azt állítják, hogy ha átállítjuk a .csv kiterjesztést .txt-re, akkor felismeri a veszőket a numbers. De nem. Ez nem így van. Egyszerűen számára nem létezik ez a dolog.
Magyarázatok közt szerepel, hogy az OSX-ben a comma, azaz a vessző, az open document format miatt változó értelmet nyer - azaz vannak országok, ahol a vessző ezres szeparátor, és akkor ugye a számokkal mi lesz? Továbbá vannak régiók, ahol a tizedes pont nem pont, hanem vessző és akkor azzal mi lesz?

Ezek mind-mind fontos tények, de nem jelentik azt, hogy nem kéne megcsinálni egy egyébként fontos funkciót. Hogy miért fontos? Mert tényleg alapszintű megoldás, és kapcsolatot jelent az világegyetem nem OSX-es felével.
Az Excelnek valójában egy varázslója van a feladat megoldására, pontosan azért, mert ők is szembe  kerültek ezzel a poblémával.

De nem - az Apple számára ez nem fontos. Végül is ez érthető. Mondjuk a célcsoport nem abból tevődik össze, akik döntéseket előkészítenek, hanem azokból, akik meghozzák azokat. A csinovnyikoknak meg jó lesz a Excel is.
Ugyanakkor az, hogy ezt a HELP-be nem hajlandóak leírni, az viszton szánalom. Az ember küzd, mint malac a jégen, de állítom, nem lesz eredmény.

Ugyanakkor elárulok egy titkot: a Numbers feldolgozza a TSV - azaz a Tab Separated Values - szövegfileokat. Azokat majdnem jól képes is feldolgozni.

Nyilvnán az Apple úgy volt ezzel: a comma és a pont ki tudja, hogy micsoda, inkább ignoráljuk - ahelyett, hogy a user-t megkérdeznék, ugye. De ez az Apple filozófiában nem létező opció.

TSV a mentsmeg uram

Cserében viszont van a nem szanakürtölt TSV. Ez mind szép, de még mindig ott van a formátum háború, azaz nem mind1, hogy az OSX-ben az eztes szeparátor ill. a tizedes pont melyik karakter. Ha ezek is helyesen kerülnek bele a TSV file-ba, akkor nyert ügyünk van és kezdhetjük a kiadványszerkesztést Apple módra, immár adatokkal.

Hogyan olvassunk be CSV szerű dokumentumot numbers-be?
A. szerencsénk van és a forrás rendszer készít TSV-t
1. mentsük le a file-t
2. cseréljük ki az ezres szeparátort amire kell - jó eséllyel van textedit és replace funkció
3. cseréljük le a tizedes szeparátort amire kell
4. nyissuk meg a filet .numbers-el.

B. ha a forrás rendszer készít CSV-t, akkor alakítsuk azt TSV-vé és ugrás az A.pontraC. használjunk Excel form mac-et.
És mindenki boldog lesz.
Leginkább az MS a 279 USD miatt, amibe az Office for mac kerül.

A bejegyzést a Microsoft nem támogatta. És az Apple sem.

Szólj hozzá!

EZ ITT A REKLÁM HELYE

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr413478886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása