EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) IT (3) it (38) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) videó (3) video (30) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2013.06.05. 11:44 Leni

Origo.hu - még kép, még share [origo revamp]

Címkék: design origo web redesign 2013 revamp

Tegnap este nekifutott az Origo.hu csapata és kitolta a frontendekre az új 2013-asított designt. Éppen csak időben, már ahhoz, hogy a második félévre ismert felületekkel sáfárkodhasson a Sales csapat. Voltak, és vannak kisebb döccenők, de teljes revampkor ez megszokott - szóval nem is ekéznék ezen a vonalon, inkább összefoglalnám hol érzek erős kompromisszumokat. Elöljáróban annyit, nekem tetszik az új ruha, persze sok kritikával.

origo.hu-redesign-lead.png

Minden NAGYOBB, de nem több!

Nagyobb magasság. Kopjon hát a scroller. Az Origo.hu új ruhában sokkal sudárabb: kétszer olyan magas mint elődje volt. 

Origo.hu-redesign-new-old.png

Nagyobb betűk. Remek, hogy szakított az Origo a 11px-es betűméret nagyságrenddel. Csodáltam már korábban is, hogy a kicsit felfelé tolódott olvasótábor hogy a viharba látja a kenyérszöveget és a leadeket a címlapon. Ezzel persze nőttek a H1-ek és a H2-k is. 

A címlap bal hasáb taralma nagyon találó, és a prezentáció is remek lett. Ahogy webisztán is megjegyezte, nagyon TheVerge.com volt a célkeresztben: ezt az idézetek typo-ja és a népszerű doboz is mutatja.

A Source-sans-pro boldban nekem nagyon bejön és a Noticia Text illik is hozzá. Az olvasnivalóval tehát nincs gond.

Nagyobb képek. Igen! Sok-sok éve már rugózom a kép és a szöveg arányának szükségszerű változtatásának igényén. Az olvasóközönség változik, ha úgy tetszik impulzus-fogyazt: mára a végtelenségig fokozott címekből elege van, és sokkal inkább kattint egy jó vizuális summary-ra. Szóval ezt az origó is felismerte, de még mindig nem egy Sun-lett a végeredmény, aminek nyilván az is az oka, hogy a sok kép, megfelelő mennyiségű képszerkesztői erőforrást is igényel.

Nagyobb reklámok. Az Origo is bazi nagy és bazi sok reklámhelyben gondolkodott. A jobb hasáb ügyesen váltakozva tartalmaz medium-rectangle (leánykori nevén billboard) széles hirdetéseket. Az, hogy két super leaderboard hely is létrejött, vicces, mert gyakorlatilag a közösségi/tematikus tartalmakat választják el a másodikkal az Origós core tartalomtól. Az első blokk utáni billboard hely, meg brutális. Nem csoda, hogy utána iszonyat fontmérettel jön a tematikus szekció, mely most a ZÚGVA-BŐGVE címmel noszogatja görgetésre az olvasót.

És itt még koránt sincs vége. Szöveges és képes ajánlók, ajánlatok tarkítják még a tartalmat. Sőt, a lábléc előtt nem kapunk mást csak közvetlen ajánlatokat. Ez utóbbiak text-deco-ja és letisztultsága is elüt a tartalmi elemektől, így CTR-je számomra kicsit kétséges lesz.

Nagyobb szekció címek. Persze, ez nyilvánvaló, hisz nagyobb a font. Csupán azért emelem ki, mert a szekciókhoz tartozó elválasztó vonalak használata számomra esetleges és néha  nem egyértelmű, hogy mit is akar a designer - fehér háttérre fehér fejlécbe cím, úgy, hogy a kapcsolódó blokk más színű.

 

Nagyobb menü. Az is nagyobb lett, de szerintem ez tökmind1 kategória. Leginkább itt hangsúlyos ez a hangsúlyos foskékesszürkészöld, amit tényleg remekül megtalált az Origó. Egy hír szájtnak oké, csak nekem valahogy nem.

Nagyobb logo. Ahogy Gazdaalbert is írta, elhagyták végre a kapcsokat a logóból, így picit nagyobb is tudott lenni. Az új logó így egyszerű és letisztult lett. Ez fasza is. 

Nagyobb cikkoldal. A share ikonok bal hasábi kiemelésével jól összenyomták a cikkoldalt, amit tetéz a nagyobb kenyérfont és a sorköz használata. Szóval hosszabb a cikkoldal, de nem több.

Nagyobb cikkoldali jobb hasáb. Igen. Ebbe a hibába már 4 éve belesett az index.hu is, és jó ideje szögeli a mi csapatunk, hogy jobb legyen a koncept. Szóval az Origó is belelépett abba, hogy remekül összerakott egy kilóméteres jobb hasábot ajánlóval, kötelező halfpage-el, címlapi ajánlóval, meg közvetlen ajánlattal, meg szöveges közvetlen ajánlattal, csakhogy a cikkek 80%-a rövidebb lesz  mint ez a jobb hasáb. Ami miatt meg le sem görget az istenadta user.

Nagyobb cikkoldali címlap és népszerű ajánló. Hasonlókkal már régóta operálunk, és meggyőződésünk, hogy ennek csak akkor van értelme, ha jó helyen, és user számára érdekes, még nem olvasott tartalmat kínálunk az index.hu cikkoldalain. Meglepetésre az Origó még ezt a filozófiát nem tette magáévá - gondolom, csak idő kérdése.

Nagyobb f-betűk. Oda a iwiw tolása a cikkoldali share szekcióban. Az Origo tehát elismerte a facebook győzelmét - legalábbis designban. Egyébként a share szépen nyílik, csak néha okoz navigációs kérdőjeleket a felhasználóban. A kommentelés a cikk írásakor még nem működött, amihez kapcsolódik a kérdés, hogy mi fog a komment számláló helyére kerülni, ha ne adj isten nem kommentelhető a cikk.

Nagyobb anti-aliasing az italic miatt. Furcsa ez a foskékesszürkészöld dolog. Nem tudom, hogy elégszer nézte e a csapat, hogy miképpen renderelődik a böngészőkben, különösen az italic Roboto esetében. Az alcímek és a jobb hasáb szekció címei kapták ezt a fontot és nagyon furcsán hatnak, ha nem photoshopban nézzük őket. Egyszerűen azért, mert a böngésző megkísérel élsimítani, amitől kap egy olyan hatást a font, mintha 0.2px szürkével lenne leöntve - nekem kifejezetten zavaróan hat. Egyébként az új cikk szekció prezentációjában is van némi rener para.

Nagyobb mozgás. A menü alatt megkapjuk a friss híreket egy scrollerben, mely mellett megtalálható az új cikkek lenyíló menüje is. Ez a két elem nagyon közel van egymáshoz és az utóbbi lenyíló panelt dob elénk. Ami összességében tök jó nenne, de azzal, hogy ezek felett még ott figyel a freemail belépője is, ami szintén hooverre nyílik, egy useabilty kérdőjelhalom tárul fel számomra. Szóval itt valamit még sorjázni kéne kicsit. 

( A scroller ajánló hosszaira pedig nagyon oda kell figyelni! )

Nagyobb lenyíló menük. Csak azért írom, mert az viszont lol, hogy itt egy medium-rectangle (l.n.: billboard) lassítja a betöltést, azon felül, hogy itt is hiányérzetet kelt a fehér háttér ill. a legalább 1px-es border nem léte. Ezen túl azt kell mondjam, hogy itt a fontválasztással is van némi gond, de ez már tényleg szőrszélhasogatás: aki ide bök, annak mind1.

Nagyobb lábléc. Nos, igen, nagyobb lett a lábléc, és valahogy úgy tűnik, hogy picit elfogyott a lendület, mind a színválasztásban, mind a megfelelő arányérzékben. Valamint lehet, hogy csak számomra fura, hogy van itt még egy origo logó, ami igaz, hogy mediagroupos, de akkor ez hogy?

Nagyobb fontok mobilon is. Igen, reggelre élesedett a m.origo.hu-n is az új layout, ahová exportálta a csapat a web-es arculati elemeket, köztük a fontokat is. Némi sormagasság probléma még fellelhető a felületen, mert az Origo "g"-je a cím fonttal kap egy kis vágást a szifonon, de sebaj. 

megvágott g - lenI képe az indafoto.hu-n

Landscape layout van. Sőt, nyitható-zárható szekciók is - bár ezek nagyon MS-es kontroll designre hajaznak. Ami pedig kisebb kikacsintás, hogy mobil cikkoldalon megtalálható a share ikonok között a Tumblr is.

Összességében, annak ellenére, hogy sok feladat van még Blumiék csapata előtt, - számos cikk és rovat oldal, még a régi designban tetszeleg a weben, kommentelés nincs, pár funkció nem működik - jó irányt vett az Origo ebben a redesigban és továbbra is drukkolunk, hogy kemény verseny legyen a fogyasztók kegyeiért. Egy biztos, a sales győzött!

Ps.: Facebookon kapott meleget a Origo a redesign miatt, de bírni kell a kritikát! ;)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr485345154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása