EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) it (38) IT (3) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) videó (3) video (30) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2011.10.08. 09:23 Leni

Steve Jobs RIP - 10 dolog amit kevesen tudtak

Címkék: apple rip steve jobs 2011 memento

Augusztusban magam is szenvedtem nagyon, és Tim Cook - az új Apple vezér - kinevezésének médiahabzása közepette találtam egy jó összefoglalót Jobs-ról. Végül nem postoltam ki. Most, hogy az apple.com is gyászol, végül úgy döntöttem közreadom némi kiegésztéssel.

Kétségtelen, hogy fontos embert vesztettünk el Steve Jobs távoztával. És talán a XX.sz. végének legnagyobb personal brand építőjét. Neve mindörökre egybe forr az Apple-el, és a minőségre való törekvéssel. Csak remélni tudjuk, hogy a mérce, amit oly magasra állított, továbbra is célja lesz az Apple-nek, ami képes lesz, új üzleti modellek segítségével megteremteni azok fedezetét.

Jobs - akit sokan látnoknak tartanak - IMHO nem tett mást, mint a XX.sz. ember és gép viszonylatban született utópiáit  - ASIMOV-tól, Clarkon át a StarTrek-ig - rendületlenül közelítette a megvaslósítható maximumig. Látnok abban volt, hogy képes volt felismerni az emberi igények központuságát, és azt, hogy azok kielégítése igen is út a sikerhez. Képes volt megtalálni az utat ahhoz, hogy megépítse a sokak számára is elérhető minőségi eszközöket úgy, hogy tiszteletre méltó tudott maradni. Hitt abban, hogy a vas és a program igen is együtt tudnak magasabb minőséget alkotni. (És hogy 16K-ba paszírozzuk bele amit csak lehet!)

Hitt ember és gép baráti viszonyában, ahol a gép segíti az embert - akit voltaképp nem érdekel, hogy a gép mit hogyan csinál, hisz az egy Mac, egy entitás.

Az gondolom, hogy ez utóbbi az, amiben kumulálódik mindaz amiben hatással volt a jövőnkre.


Steve és a 10 dolog amit kevesen tudtak Jobs-ról

Tőlem szokatlan módon szinte egy átiratot közlök amit a Huffingtonban leltem James Altucher leütései nyomán.

1. Természetek

Nővére Mona E. Simpson (Monda Jandali) - a 80-as évek népszerű írója - akiről felnőttkoráig nem is tudott. Simpson első regénye szüleiről szólt, akik ironikus módon Jobs szülei is voltak. Egészen a 90-es évekig  maguk sem tudták, hogy testvérek.
Közösek a szüleik, mások nevelték őket, de mégis mindkettőjük egyedülálló érzékenységgel bírtak és saját területükön kiemelkedőt alkottak.

 
Mona Simpson

2. Adoptált
Apja neve Adbulfattah Jandali. Valójában származását tekintve félig szíriai muszlim családból származik - amit kitalálni is nehéz volna, bár sokan zsidó származásúnak hiszik a mai napig. A szülei épp végzős tanulók voltak, akik nem tudták, készenállnak-e a gyermekáldás kihívásaira, ígyhát örökbeadták. Később azonban vér szerinti szüleinek ismét lett gyermekük, a fentebb említett Mona.
A vér szerinti szülők kikötötték, hogy iskolázott szülők adoptálhatják Steve-t. Azonban a befogadó családban az anyuka elhazudta az iskolai bizonyítványát és csak úgy maradhatott Steve, ha biztosan főiskolára küldik majd. Az ígéretek dacára Steve nem került egyetemre, sem főiskolára.

3. BreakOut
Ha volt is valami annyira szerethető mint a Breakout az első generációs Atarin, akkor az az Apple II+ (és persze akinek van valami okos telója az továbbra is élvezheti a klasszik játékot)

Ha semmi egyebet nem csinált volna az életben, és csak annyit mondott volna hogy Én vagyok a Breakout alkotója, akkor is sokan kiáltották volna, hogy "Ember te vagy az elmúlt 100 év legnagyobb géniusza!".

Vicces a dolgok folyása. Steve az Atari-ból kilépve alapította az Apple-t. Nolan Bushnell, az Atari alapítója pedig megalkotta az emberiség történetének legnagyobb étterem láncát a Chuck E. Cheese-t - Erős váltás!

Vagy tudta, hogy mire lesz képes Steve! ;)

4. Megtagadott gyermek
Tény, hogy első gyermekét sterilitására hivatkozva megtagadta. Ugyanakkor a későbbiekben gondoskodó szülővé vált.

Azt gondolom, hogy minden e tárgykörben csak spekuláció. Így PONT.

5. pescetarian
Csak hal húst eszik - más húsfélét nem
Gyakorlatilag vegetáriánus.


Mindenféle etikai okok mellett nem elhanyagloható Jobs  betegsége, mely esetében csak a könnyen emészthető fehérjéket illik előnyben részesíteni. IMHO ez volt a fő oka táplálkozási szokásának.

6. Nem adományoz - Anti-filantrop
Mikor az Apple CEO-ja lett leállította minden filantróp tevékenységét. Azt mondta

- Várok míg megjön a nyereség.

Nos,  megjött. De Jobs "ül a 40billió dollárján" - mindenféle adományozási tevékenység nélkül.
Azt gondolhattuk volna, hogy Jobs a világ egyik legadakozóbb embere, de nem. A helyett, hogy az afrikai gyilkos moszkítókra koncentrálna, mint Bill Gates, Jobs a saját életének minőségére és találmányaira fordítja energiáit.
Többségünk azt gondolja, hogy a sikeres vállalkozóknak egyszercsak vissza is kell juttatnia a társadalom számára. Ez azonban nincs így, nincs ilyen szabály - sic.: csak a megbánók tesznek ilyet?
Ők az irodában tesznek eleget.
Csak rá kell nézni Jobs által is létrehozott gazdasági rendszerre és fel kell tenni a kérdést, vajon hányak köszönhetik megélhetésüket, vagyonukat közvetlenül ennek a rendszernek, ill. hányak élvezik elnőnyeit a mindennapokban - akár csak azzal hogy kellemesesebb az életük.
Ha jól tudjuk, Jobs soha nem kommentálta az adományozási politikáját - ill. annak hiányát.

7. Hazudott Wozniaknak

Wozniak és Steve Jobs (via iddqd)

Mikor megcsinálták a Breakout-ot az Atari számára, akkor 50-50%-ban állapodtak meg Steve Wozniakkal - a társszerzővel. Atari 5000$-t fizetet a programért. Jobs azonban azt monta Wozniaknak, hogy csak 700$-t kaptak így annak a fele azaz 350$ jár fejenként. (ld.: iddqd.blog.hu-n "Hogyan verte át Steve Jobs Steve Wozniaket egy zsák pénzzel?"- című cikkben bővebben is: )

8. Zen Buddhista
Még egy kolostorhoz is csatlakozott, hogy szerzetessé váljék. Guruja adta őket össze feleségével.


De, hogy is van ez, hiszen:

  • a buddhizmus nem a kapcsolatmentességről szól?
  • a vagyontalanságról?
  • a család mentességről?

 A válasz: nem! Az elfogadott, hogy legyenek szenvedéllyeink és vágyaink, céljainnk, ügyelni arra kell, hogy ne szenvedéllyeink határozzák meg vágyinkat, és az utunkat. Legyünk boldogok függetlenül az eredményeinktől.
Egy szemléletes történet segíti ennek megértését:
A Zen meseter és tanítványa bandukolnak a folyó partján. Egyszercsak találkoznak egy prostival, aki át akar kelni a folyón. A Zen Mester felkapja és átviszi a folyón, majd leteszi. Aztán folytatják a bandukolást a tanítvánnyal. Pár óra múltán a tanítvány megkérdi izgatottan:
- Mester, hogy tudtad megérinteni egyáltalán a prostit és segíteni neki? Hisz Ő mindaz ellenvaló amiben mi hiszünk!
A mester azt válaszolta:
- Én ott hagytam a  folyónál. Hát te még mért cipeled most is?

9. Diploma előtt
Steve Jobsnak nincs diplomája. A Reed College-be járt egy szemesztert, aztán kimaradt, és nem tért vissza soha az iskolapadba.

10. Pszihedetikumok - Think Different
Steve Jobs fiatalkorában használt LSD-t. Valójában azt nyilatkozta egyszer: " egyike volt a kettő vagy három legfontosabb dolognak az életemben amit valaha csináltam"

Talán a kábítószer is segítette abban, hogy elszakadjon a normál referencia keretektől és sajátos perspektívát találjon a problémák kezelésében, azok fókuszának feltárásában.
Az biztos, hogy az LSD senkinek sem ajánlott, de ha képes valaki kombinálni azt a vele született zsenialitással, a sok megtapasztalt örömmel és bánattal, valamint a Zen Buddhizmussal és minden mással, lehetséges hogy minez összeadódik mindazokban a találmányokban, amit létre tud hozni.

 
Sic: IMHO ezt nem kell túlgondolni: akkoriban sokan találkoztak Hoffmann papa okosságával. Sokaknak megvolt. Jobsnak is. Nem vállt rabjává, és mellesleg sok startrek-et is nézett. Álmai voltak, és víziói. Ahhoz, hogy mind ebből business modellek legyenek, kellett sok egyszerű felimserés, hit, és időzítés. Ne feledjük: a Newton azért még nem volt egy siker sztori!

Steve Jobs története telis tele van ellenétekkel, árnyalatokkal. Sokan komolyan tanulmányozzák felívelő üzleti sikereit.
Igen, egy garázsból indult az Apple. Igen, Ő indította el a Pixart és majdnem csődbe is vitte. Igen, Ő indította be a Next-et (nagyon menő supercomp gyártó) majd el is adta és Ő volt az a CEO akit kirúgtak az Appleből… bla, bla, bla.


 

De vajon senki nem írja le a géniusz mögötti embert - ki is Steve Jobs valójában? Senki nem beszél majd a termékekről melyeket feltalált és ma is hasznáunk - és sikereinek az alapját képezik. Senki nem beszél az iPad-ról, Toy Story-ról, a MacBook Air-ről, az Apple II+ ról vagy a  Newtonról?

Egy ember sikereit a öröm- és fájdalomkönnyein keresztül érthetjük meg igazán. De sajnos Steve Jobs esetében ez a feladat lehetetlen. 

James Altucher - nyomán

[Update]
A Wall Street Journal értesülése szerint Steve Jobs temetését tagnap (2011.10.07-én) tartották, szük családi körben. Nyughelye nem nyilvános.

Az Apple arra kérte a nyilvánosságot, hogy a részvétnyiválvánításokat, gondolataikat az alábbi címre küldjék.

rememberingsteve(at)apple.com

RIP - nyugodjék békében

· 4 trackback 70 komment

EZ ITT A REKLÁM HELYE

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr833286976

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Futurisztikus jövendölés 2011.10.09. 08:49:04

A jövő technológiáját előrejelezni a legtöbbször olyan, mint lövöldözni a sötétben. De a technológia fejlődése mindig felmutat valamit, ami valóra váltja az idealista álmokat....

Trackback: Siri beszél, síri csönd 2011.10.08. 23:17:50

Éppen tegnap méltattam az Apple látnoki erejét, azt, hogy nem a technológiához próbálnak meg minket igazítani, hanem a technológiát alakítják, formálják addig, amíg az emberszabású nem lesz. S ma meghalt Steve Jobs, aki ennek a cégnek a motorja volt. ...

Trackback: Stockholmi képek 4. – R.I.P. Steve Jobs 2011.10.08. 18:51:50

2011. október 7., StockholmAz Apple szaküzlet kirakata a Kungsgatan-on.            

Trackback: Steve Jobs: a kicsi és buta istene 2011.10.08. 13:11:00

Steve Jobs híres ember volt, egy tekintélyes cégbirodalmat vezetett, és ha egy ilyen ember meghal, akkor persze sok jót írnak róla, és akinek fontos a piár, nem ilyenkor ír kritikát

Pistike_ 2011.10.08. 13:22:45

Ahhoz képest, hogy ez a cikk állítólag talonban volt, ennyi elgépelést életemben nem láttam egy sorban, mint nálad ! Gratulálok hozzá, legalább sikerült valamiben rekordot elérned ! Iszonyat igénytelen vagy ilyen téren !

Takacsi 2011.10.08. 14:15:47

a 2. pont vége és a 9. pont nem ütik egymást?

Egyébként érdemes lenne meghallgatnod azt a bizonyos Stanfordi beszédet, ott beszél erről (is)

dex.ion 2011.10.08. 14:24:38

@Brendel Mátyás: elolvastam az írásodat, ne haragudj a kritikáért, de nem írsz jól, ezt még tanulni kell. rossz a stílusod, csapongsz, sokat ismételsz feleslegesen, az egész fogalmazás olyan nyolcadikos-szagú.
ezt teljesen függetlenül mondom az írás témájától, engem semmilyen módon nem érint sj élete és halála, az általad készített szöveget csupán stilisztikailag vizsgálva jutottam erre a véleményre.

SzocsO 2011.10.08. 14:38:14

nem akarok kötekedni, meg rip, meg minden, köszi az infókat, de Odafigyelő!

szenvedéllyeink (2x), Nem "vállt" rabjává

héló, héló!!!

(és tudnánk még mazsolázgatni a többi nyelvtanossal : )

Intizar 2011.10.08. 14:38:52

Hát, elég egy szarjancsinak látszik a bácsi. Szomorú, hogy mindezek után a buddhizmus renoméját rontja. Igaz, azelőtt sem bírtam nagyon komolyan venni a nyugati "buddhistákat". És igaz az is, hogy más vallások is dicsekedhetnek hasonló gyöngyszemekkel.
Amit még hozzáfűznék, bár sejtem, hogy nácinak fogok minősülni tőle:
nem Jobs-t, hanem Jobst. Viszont nem Steve-t (talán azt mondod, "Sztívt"?), hanem Steve-et. A magyar toldalékolás logikus, csak oda kell figyelni egy kicsit.

NA YA! 2011.10.08. 14:39:44

"Az biztos, hogy az LSD senkinek sem ajánlott, de ha képes valaki kombinálni azt a vele született zsenialitással, a sok megtapasztalt örömmel és bánattal, valamint a Zen Buddhizmussal és minden mással, lehetséges hogy minez összeadódik mindazokban a találmányokban, amit létre tud hozni."

Ezt a soktényezős sikeres konstellációt, (röviden faszság), elég nehéz előre prognosztizálni, ezért szerintem, a gyengébbek kedvéért inkább teljesen ki kellett volna hagyni a posztból!

skaven 2011.10.08. 14:45:33

azt mondjuk hozzatennem, hogy az lsd alapvetoen nem okoz fuggoseget (nagyon minimal esely van erre). ebbol a szempontbol kb az egyik legveszelytelenebb drog. a hatasaval kapcsolatos problemak nem emiatt vannak. nagyon egyszeruen leirva kb arrol van szo, hogy durvan torzul a valosagerzeted es siman kiugorhatsz az ablakon van besetalhatsz az ut kozepere mert fel sem tunik hogy bent vagy a forgalomban. persze ha van egy tiszta vigyazo melletted aki figyel rad, akkor ez a kockazat kisebb.
de puszta azert mert jobs lsd-zett, meg nem tortent vele semmi rendkivuli, alapvetoen ez nem valtoztatja meg az eleted. nem leszel tole szupertehetseges vagy nemtommekora nagy muvesz. ez csak egy sima hallucinogen mint a gomba vagy a meszkalin. kiprobalta, megvolt neki, elt tovabb. ennyi. kb folosleges rola beszelni vagy peldanak allitani.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.08. 15:01:15

"De Jobs "ül a 40billió dollárján""

Sok lesz ez. Inkább 40 MILLIÁRDról lehetett szó az eredeti cikkben.

h4z4rd 2011.10.08. 15:10:50

Steve Jobs RIP - 10 dolog(vessző) amit általában tudtak Steve Jobs-ról

szenvedéllyeink?
céljainnk?!

kár az eltékozolt közhelyes bulvárbitekért

BlahBlah 2011.10.08. 15:16:00

kövezzetek meg, de számomra az Apple csak egy nagy lufi, igaz a többi is az, de az Apple van a legjobban felfújva.

Attól függetlenül, tisztelem, és igen, irigylésre méltó amit tett. :)

glad az egyetlen 2011.10.08. 15:16:07

Nem azért lett vegetáriánus, mert beteg volt hanem a Buddhista szemlélete miatt.

Most, hogy meghalt, amúgy a pontok többsége most már közismertnek számít,

Egy másik írás róla:
legoptimalisabb.blog.hu/2011/10/08/steve_jobs_nehez_oroksege

untermensch (törölt) 2011.10.08. 15:16:41

Használj vesszőt a mellékmondatok előtt, te állat! Azonkívül mit akartál ezzel az összeollózott, önálló gondolatok nélküli, helyesírási hibákkal teli hányástól? Még arra se vagy jó, hogy a pálya széléről bekiabálj. Majd pont egy ilyen utolsó írástudatlan lúzer fogja méltatni Jobsot.

Inkább kushadnál csendben az asztal alatt. Indexcímlap, mi?

glad az egyetlen 2011.10.08. 15:17:38

Egy személyes blogban pedig a helyesírást ne piszkáljátok már.

untermensch (törölt) 2011.10.08. 15:21:40

@glad az egyetlen: ugyan miért ne? Nem kötelező blogolni, de ha már blogol valaki, tehát közönségnek ír, az anyanyelve alapvető szabályaival legalább legyen tisztában. Én se megyek el ívhegesztőnek, mert hülye vagyok hozzá, hiába lenne meg a szándék.

A rossz helyesírásra nincs mentség.

glad az egyetlen 2011.10.08. 15:30:52

@untermensch:

Szerintem te nem vagy tisztában a Blog lényegével és fogalmával.
Ez egy szabad önkifejezési mód annak minden hibájával és szépségével.
Nem kell szeretni, nem kell olvasni.

Vargapál (törölt) 2011.10.08. 15:35:56

Érdekelt a téma, elolvastam. A helyesírási hibákat letojom, átsiklok felettük ilyen helyeken. De a kurva IMHO-tól kinyílt a bicska a zsebemben! Szerintem, úgy gondolom, úgy vélem, véleményem szerint, meglátásom szerint hogy csak pár segítséget adjak. Vagy ezt most a cool, mint 10 éve a :-) ?

Torzonborz Torkosborz (törölt) 2011.10.08. 15:48:56

A Sok hozsannázó cikk után már vártam, hogy ki lesz az első "elvetemült", aki le meri írni, hogy ez a pali a zsenialitása mellett, bizony egy öntörvényű és rettenetes modorú, bunkó ember volt.

Elég csak arra utalni, hogy a barátját és társszerzőjét meglopta.
Milyen ember az ilyen?

Bakker...

Papichulo 2011.10.08. 15:49:26

"De Jobs "ül a 40billió dollárján""

Mennyin ul? 40 ezer milliard USD? Az az USA allamadosaganak a haromszorosa :) Nem akarok a szapulok koze beallni, de aki nem tudja angolul a helyiertekeket, az inkabb ne forditson!

US billion = 10^12
UK billion = 10^9
HU milliard = 10^9
HU billio = 10^12

Papichulo 2011.10.08. 15:51:23

@Papichulo:
Elirtam :)

UK billion = 10^12
US billion = 10^9

KenSentMe 2011.10.08. 16:06:29

@Vargapál: Ha azt írom, hogy szvsz, attól is berágsz? Nem mintha én volnék a poszt szerzője, csak kíváncsi vagyok, mit vált ki embertársaimból ez a valaha gizdának számító betűszó.

Vkat118 2011.10.08. 16:11:18

"Az ígéretek dacára Steve nem került egyetemre, sem főiskolára. ... A Reed College-be járt egy szemesztert, aztán kimaradt, és nem tért vissza soha az iskolapadba." ???

Vkat118 2011.10.08. 16:12:50

Csak azért, mert a szülei akik adoptálták az igéretüket megtartották és mondták Stevenek, hogy bármilyen egyetemre mehet tanulni. Ő döntött úgy, hogy teljesen felesleges idő és pénzelbaszás fél év után.

Vargapál (törölt) 2011.10.08. 16:13:58

@VRbagoly: nem, az szvsz teljesen rendben van. De az imho szerintem nagyon gáz. Olyan kis bénán majmoló, ha érted mire gondolok.
Én legalábbis elég ritkán alkalmazok angol fordulatokat magyar párbeszéd közben...

ElPadre 2011.10.08. 16:22:48

@glad az egyetlen: ha már címlapos lett, lehetne annyira igényes, hogy kijavítja az ordító hibákat.

tumpara 2011.10.08. 16:23:41

Ez a post egész jó... lehetett volna. Tele vesszőhibával, néha elgépeléssel, és a nyelvtannácik legfőbb ellenségével: Apple-el?! A magyar nyelvben nincs -al, -el rag, csak hasonuló -val, -vel rag. Vagyis: Apple-lel. Mert így mondod. Egyszerű a magyar nyelv, csak kicsit figyelni kell. Sok sikert legközelebb!

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.08. 16:27:30

@Papichulo:

Nem "angolul" kell tudni, mert nincs egységes számelnevezési rendszer az angolban. Több rendszer van, s országonként más.

Abban persze igazad van, hogy angol nyelvterületen a legtöbb ország valóban a 3 helyiértékes rendszert használja (az USA is).

Magyarul viszont a 6 helyiértékes rendszer használatos. Azaz a 100 milliós helyiérték felett SOSEM egyezik a két rendszer.

magyar - angol
milliárd - billion
billió - trillion
ezer billió - quadrillion
trillió - quintillion

Érdekesség kedvéért hozzáteszem, hogy a két rendszeren kívül más is van.

Vkat118 2011.10.08. 16:28:45

trollolo trollolo megjöttek a 10centis farkú nyelvtannácik....

h4z4rd 2011.10.08. 16:29:48

@glad az egyetlen: Szerintem te nem vagy tisztában az írás lényegével és fogalmával.
Annyiban önkifejező, ha rosszul fogalmaz és képtelen helyesen írni, hogy könnyeden láttatja a közönséggel, mennyire igénytelen is a szerző.
Blog vagy más felület, az valójában mindegy.

mirx 2011.10.08. 16:51:53

@h4z4rd: abszolút egyetértek, egyszerűen végigolvasni is képtelen voltam a tragikus helyesírás, vesszőhibák (ne felejtsük, a vesszőhibák a mondat alapszerkezetét, tehát a gondolatok logikai vezetését teszik tönkre), igénytelen különírások sorozatos előfordulása miatt. Süt az igénytelenség az ilyen írásból, hiába nem veszi észre a tulajdonos, meg némely olvasó. Azt külön utálom, amikor ha szól az ember, visszatüzelnek, hogy ez nem lényeges. Olyan, mint amikor a botfülűek istenítik a Király L. Norbit, mert egyszerűen nem hallják, amikor egy nyolcad hanggal melléénekel, és különben is szerintük "nem az a lényeg"...

Papichulo 2011.10.08. 16:54:15

@max val, a bircaman:

"Nem "angolul" kell tudni, mert nincs egységes számelnevezési rendszer az angolban."

Mivel a cikk angolbol(US) lett forditva, ezert emeltem ki a szerzo elegtelen nyelvismeretet.

"Több rendszer van, s országonként más. "

Tisztaban vagyok vele. Ha bovebben erdekel, akkor: en.wikipedia.org/wiki/Long_and_short_scales

"Érdekesség kedvéért hozzáteszem, hogy a két rendszeren kívül más is van."

Tudom, voltam en mar Indiaban es pont most megyek Kinaba :)

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.08. 17:00:34

@Papichulo:

Európában is van ilyen. 3-helyiértékes rendszer, egyezik az angollal, azonban az angol "billion"-t milliárdnak hívják. Jelenleg Bulgáriában vagyok, itt ezt használják.

canadacruiser · http://canadacruiser.com/ 2011.10.08. 17:09:12

Tisztelt Leni!
Mindenkinek becsúszhat egy-két helyesírási hiba (de írhatnám typo-nak is, ha az angol szavak idekeverése olyan menő) az irományába, de ebben azért zavaróan sok van. Próbáld meg publikálás előtt átolvasni többször is, biztos észreveszel te is néhányat. Megjegyzem: utólag kijavítani sem ciki. IMHO van még hova fejlődnöd, bár azt mindannyian tudjuk, hogy annak, aki először csinál ilyent, annak a fordított szöveget nehéz adaptálni. Sok sikert és több odafigyelést a továbbiakban!
And one more thing: elmagyaráznád, hogy a "sic" mit jelent egész pontosan? Nem mintha mi nem tudnánk, de hátha utánaolvasol és legközelebb (sic!) hellyesen használod? Mint ahogy a dupla "ly" szavakat is?
Üdvözlettel: canadacruiser.com

az újdonság garázsa 2011.10.08. 17:26:54

"de mégis mindkettőjük egyedülálló érzékenységgel bírtak"

Húha, öcsém...
Aki ilyet le bír írni, biztos, hogy annak íria kéne (bármit is)?
Ez egy félmondat, de kb. állatorvosi ló.
Stílushiba ("de mégis"), alany-állítmány egyetetési hibája... Jaj!
Vagy mindkettőjük + egyes szám, vagy mindketten + többes.

Nem mellesleg 40 billió dollárja az egész USA-nak sincs, nemhogy egy embernek - ez itt 40 milliárd.

@max val, a bircaman:
Az angol billiont billiónak (10^12) mondják.
Ellentétben az amerikai billionnal, amit milliárdnak (10^9).
Az ezer billiót pedig a magyar billiárdnak. Nem keverendő a biliárd nevű játékkal.

@h4z4rd:
Tökéletesen egyetértek.

az újdonság garázsa 2011.10.08. 17:29:43

@canadacruiser:
Ilyen szar helyesítással, nyelvtannal, stílussal és ekkora mértékű tudatlansággal soha nem fogja elérni egy magyarból érettségin nem bukott diák szintjét.

Nem mellesleg meg aki publikálni akar valamit a neten (nem csak hozzászól valamihez), futtasson már helyesírás-ellenőrzőt ELŐTTE.

max val, a bircaman · http://hurramilliomosleszek.co.nr/ 2011.10.08. 17:36:06

@az újdonság garázsa:

"Az angol billiont billiónak (10^12) mondják.
Ellentétben az amerikai billionnal, amit milliárdnak (10^9)."

Eredetileg így volt. Azonban kb. 40 éve a britek áttértek a 3-helyiértékes rendszerre. Csak az idősebb emberek használják időnként még a 6-helyiértékes rendszert Angliában. Ma tehát a 10*9 Angliában billion.

A magyar billiárd pedig de facto nem létezik, kiment a használatból, ma már ezer billiónak mondják szinte mindig.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.08. 17:39:31

@dex.ion: 1) túlzol
2) blogbejegyzésnek jó ez
3) beleolvastam a blogodba, nincs mirefel ugrálnod

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.08. 17:43:06

@dex.ion: azt se nagyon értem, hogy idejössz egy posthoz, amely igazán nem mondható irodalmi Nobel díjnak, és nem szólsz hozzá egy szót sem, de az én postomat, na azt mindenképpen meg kell kritizálni, hogy a magas igényeidnek nem felel meg. amely magas igényeket, mint írtam, magaddal szemben nem támasztod.

dex.ion 2011.10.08. 17:53:46

@Brendel Mátyás: kicsim, ha vki két trackback-et rak be, majd ezután még szükségét érzi annak is, h rögtön utána kommentben reklámozza az írását, az ne csodálkozzon, ha elolvassák, és reagálnak rá. az íráskészséged gyenge; ez sajnos tény, felesleges felkapni rajta a vizet, és úgy tenni, mintha nem lenne az, továbbá, a kákán is csomót keresve, "jólmegmondaniamagunkét" annak, aki szóvá tette, h a király meztelen.
egyébiránt, nem írok blogot, évekkel ezelőtt írtam pár szösszenetet, amelyek még a maguk egyszerűségében is színvonalasabbak stilisztikai szempontból, mégha tartalmilag nem is feltétlenül a te írásodnál.

a továbbiakra kitartást, türelmet és sok tanulást kívánok, így akár még el is sajátíthatod egyszer az írástudóságot.

szeretettel ölellek,

canadacruiser · http://canadacruiser.com/ 2011.10.08. 18:00:31

@az újdonság garázsa: Lehet, hogy nem volt ideje helyesírás-ellenőrzőt futtatni, ezért gondoltam úgy, hogy segítsünk neki egy kicsit. Sajnos nyelvtanellenőrzőt nem találtam, így ebben is segítek. Segítsetek ti is!

Tehát:
"Csak remélni tudjuk, hogy a mérce, amit oly magasra állított, továbbra is célja lesz az Apple-nek, ami képes lesz, új üzleti modellek segítségével megteremteni azok fedezetét."
A mérce - egyezzünk meg - nem az Apple célja. És pontosítanál, hogy milyen új üzleti modellek vannak, amelyekről még nem tudunk?
A "lesz" után pedig miért tettél vesszőt?

"Látnok abban volt, hogy képes volt felismerni az emberi igények központuságát, és azt, hogy azok kielégítése igen is út a sikerhez" Emberi igények központusága? Ez mit akar jelenteni? "Központuság" egyébként hosszú "ú", nem beszélve arról, hogy az a"igen is" egybeírandó, és szerencsésebb "sikerekről" beszélni, így, többes számban.

"Képes volt megtalálni az utat ahhoz, hogy megépítse a sokak számára is elérhető minőségi eszközöket úgy, hogy tiszteletre méltó tudott maradni."
Ennél a mondatnál ismét meg kell kérdeznem, hogy ez mit jelent? Tiszteletre méltó maradt úgy, hogy nem szart a közepére az elkészült (sic!) vasnak, ahogy a következő mondatodban említed? Itt megjelenik ismét az "igen is" valamint új elemként a "paszírozzuk", a mondat értelmére már nem térnék ki, csak csöndben kérdezném, hogy elképzelhető-e számodra a "vas és program" külön élete?

Na, valaki folytatja? Még nagyon az elején vagyok, és máris elfáradtam.

flamer 2011.10.08. 18:32:16

Azt hogy a faszba sikerült összehozni, hogy Jobs volt a Breakout megalkotója? Az Atarinál kitalálták magát a játékot, Jobsra csak azt bízták rá, hogy tervezze meg az egészhez az elektronikát, amit nem csinált meg, hanem a munkát továbbpasszolta Wozniaknak, ráadásul a végén az Atari nem is ezt használta, hanem újratervezték az egészet.

Romboljuk le a modern világot... (törölt) · http://www.youtube.com/watch?v=9vq63q45qfk 2011.10.08. 18:46:47

Aki vegetáriánus az nem eszik halat. Az zöldséget eszik hal helyett is.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2011.10.08. 19:16:33

@Pistike_: Tudtad, hogy írásjel elé nem teszünk szóközt? Még a felkiáltójel elé sem!

Azasöndör 2011.10.08. 19:26:17

küldték egyetemre, került is, csak nem fejezte be... ami meg azt illeti, hogy nem kellene az LSD élményt túlértékelni, a fentebbi idézete erről ennek ellentmond.

Alf (törölt) 2011.10.08. 19:31:47

jaaaj mááár eléééééég

kyanzes (törölt) 2011.10.08. 19:53:44

"ül a 40billió dollárján"

Nem puha a tévesztés.

untermensch (törölt) 2011.10.08. 20:19:48

@canadacruiser:
1. túl udvarias vagy vele, leszarja, és ráadásul meg sem érdemli

2. a typo nem helyesírási hiba, hanem elgépelés, itt pedig nem erről van szó, hanem tényleges helyesírási hibák tömegéről

3. te is kötőjelet használsz gondolatjel helyett (alt+0150 rövid vagy 0151 hosszú gondolatjel, nyelvtani helyzettől függően)

4. a sicezés szerintem kb. 1000x kínosabb, mint az imhózás, és ráadásul a legtöbb kontextusban teljesen értelmetlen is, meg persze nem is tudják az olvasók, hogy mit akar ott a szövegben

roxxtar 2011.10.08. 20:35:21

Bár régi film de érdemes megnézni.. a leírtak alapján elég jól mutatja be jobsot.

www.imdb.com/title/tt0168122/

nekem kedvencem :)

Krumplicukor1987 2011.10.08. 20:59:30

"6. Nem adományoz - Anti-filantrop
Csak rá kell nézni Jobs által is létrehozott gazdasági rendszerre és fel kell tenni a kérdést, vajon hányak köszönhetik megélhetésüket, vagyonukat közvetlenül ennek a rendszernek, ill. hányak élvezik elnőnyeit a mindennapokban - akár csak azzal hogy kellemesesebb az életük."
Bizony csak rájuk kell nézni..Például a rengeteg öngyilkos kínaira, akik a Foxconn gyárakban dolgoztak...
Kicsit demagóg a poszt...

baliquez 2011.10.08. 21:13:41

IMHO a sok imhózás helyett ami végletesen irritáló bátran használd a "szerintem" kifejezést. Második imhód után ugyanis TLDR-t kapott az írásod, bedig bizisten érdekelt. Csak javaslat.

JohnHenry 2011.10.08. 21:18:50

azta! én is csak fél évet jártam a számalkhoz, aztán leléptem, mert marha uncsi volt, hogy pofára osztályoznak és a saját könyveimet nyomják ajánlott irodalomnak.

8. ponthoz: ha fogalmad sincs a buddhizmusról, akkor inkább ne írj róla.

rexter 2011.10.08. 21:54:43

iszonyatosan irritáló ez a rengeteg IMHO. azonkivul a cikk is halál uncsi volt. mondjuk lehet csak nekem, appleszűznek.
avval a breakouttal sokat játszottam. PC-n, és popcornnak hívták.

Leni 2011.10.09. 00:38:15

Köszi mindenkinek a kritikát, és a kemény ütéseket.
Tudom, nagy részüket megérdemlem!
Ígérem egyszer megtanulok írni is, bár lehet, egy élet is kevés lesz hozzá.

Kellemest, miegymást.

JoeHorseDick · http://kifordultvilag.blog.hu 2011.10.09. 00:54:25

..ha Jobs az idősebb, márpedig ő volt, akkor Mona a HÚGA és nem a nővére, bazeg.

totyatotya 2011.10.09. 02:05:03

@max val, a bircaman: ezt most beírtam volna, ha nem előzöl meg. Annyit még hozzátennék, hogy sztakit linkelni nyelvi finomságokhoz, na az a nem mindegy. Keresett volna az illető mondjuk egy BBC cikket ahol milliárdoznak (mostanában elég rákeresni mondjuk a greece szóra), de sztaki?? vazze. rigóucca? :)

GoVegan (törölt) 2011.10.09. 02:48:31

@untermensch: a typo teljesen mast jelent.

untermensch (törölt) 2011.10.09. 08:23:04

@GoVegan: nem jelent teljesen mást. Pontosan azt jelenti, amit írtam.

tb79 · http://www.ukulele.hu 2011.10.09. 08:38:25

@max val, a bircaman: Vagy pont ugyanannyi. Csak a fordító a billiont nem fordította le mrd-ra.

magyar ember teli szájjal 2011.10.09. 08:52:54

Nővér, húg, a különbséget javaslom kideríteni.

"Többségünk azt gondolja, hogy a sikeres vállalkozóknak egyszercsak vissza is kell juttatnia a társadalom számára. Ez azonban nincs így, nincs ilyen szabály - sic.: csak a megbánók tesznek ilyet?"

Ez meg kapcsolódik ahhoz hogy miért nincs nekünk Jobsunk: mert az egész társadalom ilyen irigy kis köcsögökből áll.

Lille havfrue 2011.10.09. 10:05:40

Ha az ember a nyilvánosságnak szánja egy írását, nagyon alaposan olvassa át, gyomlálja ki a helyesírási hibákat, a fellengzős kifejezéseket, az ismétléseket (IMHO...), továbbá a mondanivalóját gondolja át!

LongJohnHolmes 2011.10.09. 10:21:26

@untermensch: Figyi, te nagyon okos. (és a többi nyelvtannáci) Aki nem tud helyesen írni, ő azért nem tud, mert nem tudja, hogyan kell helyesen írni. Ha tudná, akkor helyesen írna. Nem a te bosszantásod miatt ír így, ahogy.
Ha feltételezzük, hogy valaki csak akkor kezdhetné el írni, ha már helyesen tud, akkor hol gyakoroljon? Ennyi erővel egy kis-kölköt is le lehetne ütni, ha az előtt kezd el beszélni, hogy tudna.

Sokéves tapasztalataim után nem feltétlenül azoknak vannak a legjobb gondolataik, akik helyesen tudnak írni. Egy vásári kofának sokszor jobb a szövege, mint egy sztárolt humoristának.

Te pedig csak helyesen tudsz írni. (legalábbis ezt a 2 mondatodat)

Intizar 2011.10.09. 10:24:34

@LongJohnHolmes: Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy aki tahó, az azért tahó, mert nem tud viselkedni, és ezt nem illik a szemére hányni, mert attól még lehetnek jó gondolatai, és különben sem az erkölcsösség záloga a jó nevelés. Tény. A tahóság akkor is tahóság, a nyelvi tahóság is tahóság, és ez hiba, mert az írástudatlanság felé taszigálja az amúgy sem túlfinomult magyar közéletet.

untermensch (törölt) 2011.10.09. 10:39:32

@LongJohnHolmes: én ugyan tudok helyesen írni, általános iskolás korom óta, te viszont még ennyit se mondhatsz el magadról, lásd a kommented minőségét. Ezek után kissé furcsa, hogy te oktatod ki azokat, akiknek még jelent valamit a nyelvtan. Nehogy már a fika gyúrja az óvodást! Még mi vagyunk lehülyézve?

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2011.10.09. 10:44:05

@dex.ion: nyuszkó.

1) csináltál már trackbacket? Van, amikor nem jön össze, az ember megimétli, akkor sem látja. Olyan is van, aki nem jeleníti meg őket. Szóval beraktam hozzászólásba. Ne okoskodj, hülyegyerek!

2) Még mindig hülyére veszed magad, hogy egy olyan postnál, amelynek a színvonala gyenge, egy olyan másik postot ekézel, amely csak megjegyzésben, trackbackben szerepel. Nagyon el vagy te tévelyedve.

"ne csodálkozzon, ha elolvassák, és reagálnak rá."

én azon csodálkozok, hogy itt ekézed. odajönni gyáva vagy?

meg azon, hogy úgy ekézed, mintha Nobel díjra jelöltek volna, meg mintha te tudnál jobbat.

"egyébiránt, nem írok blogot, évekkel ezelőtt írtam pár szösszenetet, amelyek még a maguk egyszerűségében is színvonalasabbak stilisztikai szempontból, mégha tartalmilag nem is feltétlenül a te írásodnál."

szarabbak, beláttad, abbahagytad. rendben van ez így. csak most nem tudom, mit okoskodsz itt utólag.

LongJohnHolmes 2011.10.09. 10:45:38

@Intizar: És ilyen önjelölt megmondóemberek hivatottak eldönteni, hogy mi tahó és mi a kifinomult? Ugye te is hallottál már két "kifinomult" sznobot (politikust) a semmiről beszélni kifinomultan? Na azokat a társadalmi haszna pont akkora, mint egy tahóé. A veszélye viszont sokkal nagyobb, mert míg egy kevésbé felvértezett hallgató egy tahóról tudja, hogy tahó, egy míves beszédűről nehezebben állapítja meg, hogy esetleg egy rosszindulatú ember vagy simán agyalágyult.

A poszt írója semmiképp sem tahó, max helyesírási hibát vétett.
Egy tahó nem azért tahó, mert nem tud viselkedni, hanem mert nem is akar.
Ha valaki ír valamit pontatlanul az az írástudatlanság felé taszigál téged?
Lehet, hogy ez egy jó cél lenne :)

LongJohnHolmes 2011.10.09. 10:50:40

@untermensch: Te nem hülye vagy. Simán egy okoskodó alak, aki csak olyan jelentéktelen dolgokkal tud foglalkozni, amiben kiemelkedőnek hiszi magát.
Te például tudsz helyesen írni és erre büszke vagy így fennhangon hirdeted is, mint itt is.
Tudsz még valamit ezenkívül?

Ilyeneknek, mint te szoktam ajánlani, hogy menjetek el egy focimeccsre és a B közép szurkolóit tanítsd a szép beszédre. :)
Itt te próbálod széttörni a témát az okoskodásoddal, ott mást törnének szét :)

untermensch (törölt) 2011.10.09. 11:40:26

@LongJohnHolmes: ijesztően buta vagy. Nem csak az itteni hozzászólásaid alapján, megnéztem a többit is. Téged megalázhattak valahol és súlyos komplexusok gyötörnek.

Hogy a helyesírástól milyen logika mentén jutottál el a focimeccsig, bele se merek gondolni. Lehet, hogy újdonság számodra, de van élet a te proli, beszűkült világodon túl is.

dtk74 2011.10.09. 14:22:05

@untermensch: Azért megjegyzem, hogy ez nem egy irodalmi igényű írás, hanem egy blog. Egy újságcikknél nemcsak elfogadható, de elvárható is az igényes olvasótól a kritika, de ebben az esetben viszont nem.
Amennyiben kritikus szemmel tekintünk az írásra nyelvtani, és stilisztikai szempontból, akkor is illene annyi önmérsékletet tanúsítani, hogy a nem hivatásszerűen író, gondolatait, érzéseit velünk megosztó embert finoman, építő kritikával illetjük, nem leszúrjuk, mint a disznót szokták decemberben.
Végszóként arra kérek mindenkit, hogy erre a hozzászólásra ne válaszoljon, ha érti mire gondolok, akkor azért, ha nem érti, akkor meg pláne.
süti beállítások módosítása