lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) IT (3) it (38) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) videó (3) video (30) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2011.04.12. 16:52 Leni

How to start pre-installed php5 apache modul on OSX SL [OSX]


Amennyire cross-platform és web-fejlesztő barát rendszer az OSX annyira vicces, hogy az Apple mindig meg tudja lepni a nagyérdeműt azzal, hogy ha nem azt az utat választod amit ő kijelölt akkor bizony coki neked. Nos, ez most akkor is így történt, amikor az ő útját akarod járni, csak valami kimaradt a számításból.

Köztudott, hogy a OSX egy BSD alapokra épült oprendszer és nem meglepő, hogy alapesetben is egy kattintással be tudjuk kapcsolni a saját, külön bejáratú apache (webszerver) -ünket.

Ha valakinek kedve támad HTML-eket szerkeszteni, akkor nincs más dolgunk mint a Home:Sites alatt nekiállni faragni a HTML-eket és a CSS-eket. Ez remek, különösen, ha WEB-es feladatok megoldásával foglalatoskodunk.

Ma úgy hozta a sors, hogy Amon ex-kollega által készített XML parsherre épülő PHP-ját local-ban kívántam futtatni, mert a fejlesztő kollegák nem értek rá ilyen csip-csup ügyekkel foglalatoskodni.

Azt köztudott, hogy a OSX alatti Apache-ban a PHP sebezhetőségi és erőforrásgazdálkodási okokból ki van kapcsolva és ez már csak advanced felhasználóknak ajánlott manőver.

PHP 5 modul engedélyezése

A httpd.conf-ban (/etc/apache2/httpd.conf) egy kommentezett sort kell keresnünk és ki kell vennünk az elejéről #-karaktert.

Ezt kell keressük:

#LoadModule php5_module libexec/apache2/libphp5.so

Erre kell cseréljük:

LoadModule php5_module libexec/apache2/libphp5.so

Ehhez nyitunk kell egy Terminal programot, majd a következőket tenni, miután persze tisztában vagyunk a Mac root jelszavával:

  1. sudo nano /etc/apache2/httpd.conf
  2. [Ctrl-W]-megnyomás (=keresés) php5 [Enter]
  3. sor elejéről a #-törlése
  4. [Ctrl-X] majd [Y]

Ezzel a modult az apache majd jól be fogja húzni - gondoljuk mi - egy újraindítással. Az újraindítás megtehető a System Preferences/Sharing/WEB alól.

Vagy egy alább látható terminal paranccsal:

sudo apachectl restart

Jó esetben nem ezt a hibaüzenetet kapjuk:

/usr/sbin/apachectl: line 82: ulimit: open files: cannot modify limit: Invalid argument

De ha mégis, akkor haladjunk tovább a faragás útján.

php5 működésre bírása - /apachectl: ulimit: open files: cannot modify [fix]

Nos, Kövi-vel fejtegetve a világegyetemet és persze a net segítségével szerencsére lett egy fix a probléma megoldására. A lényeg kb. annyi hogy az átültetett Apache config-file-ban az ulimit rendszermodul paraméterezése nem megfelelő. Ennek az lehet az oka, hogy a Apple BSD igen specifikus, és valszínüleg az Apple mérnökei számára ez így egyszerűbb - azaz valamit nagyon elkezdtek dinamikusan állítgatni ezen a szinten.

A probléma már az apachectl futtatásakor is előkerül, mert az hibára fut. Ahogy a fix-ből is kiderül, szerencsére csak az ulimit paraméterezésével van az usr/sbin/apachectl -ben és ismét egy sort kell cserélnünk, mégpedig ezt:

ULIMIT_MAX_FILES="ulimit -S -n `ulimit -H -n
Erre:

ULIMIT_MAX_FILES=""

Nyilván ehhez  is root jog kell, és kb. úgy kell eljárnunk mint ahogy azt fentebb is írtam - persze a módosítás előtt csinálunk egy másolatot az apachectl-ről, biztos ami ziher.

Ha mindent jól csináltunk akkor a terminálban az alábbi parancs már hibátlanul le kell fusson és a sor végén listázódnia kellene a php5 modulnak is:

sudo apachectl -M

Szóval egészségünkre és hajjrá PHP!

Amik még segíthetnek:
PHP professional portal
developer.apple.com
Blog of Cris Oliver

1 komment

EZ ITT A REKLÁM HELYE

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr232820555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Forest (törölt) 2011.04.21. 21:32:42

Hmm, ez kísértetiesen emlékeztet arra, amikor az oracle bulk collect limit számát kell meghatározni, amire nem árt írni egy teztrprogramot, ami persze nem fog futni, csak ha van admin jogunk, nade admin jog hogyan is lehetne ha nincs, tehát a legegyszerűbb ha egy virtuál gépet indítunk, helyi root jogokkal felvértezve, oszt lehet futtatni a tesztprogramot, ami majd jól kidobja az optimális limit-et. Vagy az a rendszertábla ami a a dml utasításokat rögzíti (mikor melyik táblából hány sor volt törölve, insertálva.)Látszik is, csakhogy ha módosítasz valamit (dml művelet) hiába kérdezed le, amíg az adatbázis nem dönt úgy hogy frissíti a rendszertáblákat, nem látod.
Mondhatod Te is neki, igen jól gondolod system jogosultsággal. Bravo. Nyilván van olyan minden fejlesztőnek egy nagy integrált rendszerben, ugye. Pedig amúgy mennyivel gyorsabb egy $_view-ból lekérni infót mint adminisztrálgatni amúgy tökfeleslegesen redundanciát és karbantartási igényeket generálva.
(Amúgy minek is ír ilyeneket egy egyszerű taxis...)
süti beállítások módosítása