EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) it (38) IT (3) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) videó (3) video (30) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2014.06.03. 11:54 Leni

Reklám adó - Apa kezdődik!

Címkék: média internet televízió btl reklámadó

A Kormány különadó sorozatának újabb részéhez érkeztünk: csipsz, bank, telekom után itt a reklám adója.

  • a nettó reklám bevétel adó köteles lesz 500.000.000 felett - ha kicsi vagy annyira nem fáj, de adminisztrálni nyilván kell majd
  • az adó sávos és a 20.000.000.000 (20 milliárd HUF!) feletti rész 40% - ami egyrészt nagy és másrészt is
  • eredetileg a 2013-as bevételek után is kéne fizetni - ami picit visszamenőleges, szóval ki tudja
  • tv. szerint a nyomtatott napi- és hetilapokat, valamint az internetes portálokat, szabadtéri reklámhordozókat és járműreklámokat is súlytja a TV mellett
  • a saját célú reklámot is adóztatná, ez esetben a ráfordítási költség lenne az adó alapja
  • a Google-ra, Facebookra és egyéb közösségi szolgáltatókra is vonatkozik a tv.

 

nmhh-ado.jpg

nmhh logo revamp coming - nemzeti média- és adóbeszedési hatóság

Az unortodox gazdaságpolitika unortodox állami forrásokat keres és a jelek szerint talál is. Hétfő óta nem a kommentekkel kapcsolatos AB határozattal, hanem a reklámadó várható mértékével van tele a szaksajtó. 

A napi jól megírta a tv. javaslat részleteit, ami akkor még sci-fi-nek tűnt, különösen az a felvetés, hogy a reklám adót majd 2013-as bevételek után is meg kellene fizetni. 

Összességében tehát Kormányunk kinyilvánította, hogy drága média, kavarsz itt már a rendszerváltás óta nagyon, ugyan fizettetek koncessziós díjat, valamint iparűzésit meg áfát, de ezeket csak ímmel-ámmal. Láthatóan viszont bazi jól megy, mert a produkciós cégek és tulajdonosai - már ami a TV-ket illeti - sok milliós autókkal, nagyon sok milliós lakásokban tengődnek és nem tudnak mit kezdeni a magánvagyonukkal. A reklám bevételek magasak, és tudjuk, hogy drága az ER sorozat joga, de azért nem annyira. És közben pedig megy a hatalmas sírás, hogy milyen drága a koncesszió és jön az internet, ami lenyomja a TV-ket és halad a technika és meg kell venni a HD stúdió belét, meg újra designolni az időjárást - hisz ez meg a verseny része.
A napi.hu remek listájából (ami közben valahogy eltűnt) egyébként kiderül(t), hogy a legérintettebbek a televíziós biznisz meghatározó szereplői. És tényleg az RTL a legmenőbb - ne tévesszen meg senkit annak a ténye, hogy 3 sor is az övék: M-RTL Zrt + RTL kábel + R-Time. 

Szóval TV-t csinálni sokba kerül, a nagyok játéka, de sokat is hoz. Ebből most kér külön az állam. 

Hasonlóan érdekes a szituáció az szabadtéri hirdetői piacon is. Ezt nem látom olyan jól, mint a TV-t, de azt mindenki tudja, hogy a felülettulajdonosok koncentrációja az elmúlt években növekedett, ami persze magával vonta azt is, hogy a fajlagos valamivel csökkentek. Cserében az árak is mentek lefelé rendesen, de azért sosem hallottuk azt, hogy bárki nagyon bajban volna. 

Printet csinálni egyre nehezebb, de azért ebből is kér az állam, bár csak bevétel arányosan.

A nyomtatott sajtó élmezőnye nagyjából médiacsoportok kezében koncentrálódik. A bevételük jóval a TV-s számok alatt marad, de azrét még impozáns. Valahogy úgy érzem, itt a jut is marad is elvet próbálták érvényesíteni a sávhatárok meghúzása során. És persze azt is, hogy a piaci koncentrácó sebessége ill. iránya kicsit változzon meg - ha úgy tetszik, kifogták a szelet rendesen a vitorlákból. 

Ami az internetet illeti: szívunk.

Egyszerűen azért, mert az internetes média Magyarországon szinte 100%-a  hirdetői pénzből készül. Igaz, egy vállalat akkor megy jó, ha nyereséget termel, de ha a nehezen megszerzett forrásaiból vesz még el az állam, akkor ezzel a fejlődést is gátolja. Igaz, hogy az internetes piacon is megfigyelhető volt koncentráció az elmúlt években, de jellemzően ez nem internetes bevételekből került finanszírozásra - bár lehet tévedek. A bevételek inkább az üzemeltetés finanszírozására valamint a fejlesztésre folytak el - nem tagadjuk, hogy a képződött nyereség mellett.

Ugyanakkor mindezek mellett tökre érdekes lesz majd az a szituáció, amikor abból kell kiindulni, hogy ha megtermeli a Sales a tavalyi bevételt, akkor élből 1% mínusszal nyitunk. Nyilván a vállalattal szembeni elvárás a növekedés, de azt csak nagyobb költséggel tudja elérni, tehát az egész rendszer újabb nyomás alá kerül. Szóval ez így picit gáz, különösen egy olyan piacon, ahol azért nem csak arról van szó, hogy kifizettem az egyébként nagyon drága koncessziót, betoltam a zsét a megvásárolt műsorokért, és amúgy is elköltenek nálam pár milliárdot - szóval nem erről van szó, hanem bazi intenzív és széleskörű IT valamint tartalmi innovációról.
Persze tök jó, hogy a tv. azt mondja, hogy majd a Google meg a facebook is fizet és ezzel a globális szereplők térnyerésének kicsit gátat szab. De a kérdések ezzel csak sorakoznak. 

  • Ki, mi alapján fizet?
  • Ki, netán a média hatóság fogja ellenőrizni vagy a NAV, hogy mennyi volt a reklám bevétel?
  • Mi a reklám bevétel és mi a technikai költség?
  • Mi van a ki nem fizetett reklámbevétellel?
  • Mi van akkor, ha diverzifikálom a portfóliómat?
  • Mi van akkor, ha média cégként a tolom magam a googleen, fb-n - lehet nettózni - bár tudni, hogy ezt különszedni a globálok nem fogják?
  • Mi van a barterekkel?
  • És mi van az önbevallással?
  • Tök jó, hogy a saját promó után is fizessek - de mi van, ha nem kereskedelem helyen futtatok promót, és mi minősül annak, hogyan akarják ezt árazni, mikor nem lesz piaci ára?
  • Mi van a PR-al? 

 

És ezek csak azok a kérdések, amik így hirtelen felmerültek bennem a téma kapcsán, pedig sokat nem filóztam rajtuk - de írhatnám napestig.

Összességében megértem a Kormány álláspontját, miszerint egy nagyon nyereséges ágazatból több bevételt szeretne vissza forgatni a fiskális finanszírozásra, de azt is gondolom, hogy egy nagyon nárcisztikus, érzékeny, közvélemény formálni tudó valamint szándékosan nem tisztán átlátható és erősen diverz, átpolitizáltságtól nem mentes ágazatnak ment most neki - ahogy szokott izomból.

Az csak remélni tudom, hogy az internetes szektorban, nem ez a pillér lesz a gátja az egyre erősebb nemzetközi nyomás alatti helytállásnak.

Ps.: amíg a post íródott, a napis táblázatot elnyelte az internet.

Szólj hozzá!

EZ ITT A REKLÁM HELYE

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr646262423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása