EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) it (38) IT (3) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) videó (3) video (30) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2014.05.15. 11:30 Leni

Kapszulába zárt iwiw - nem küzd tovább az Origó

Címkék: iwiw web social facebook news 2014 memento indanet

Bezár az (i)wiw. Az a szolgáltatás, amit nem a CEMP hanem az Origó vásárolt meg közel 1.4 Yard-ért. Ami egyébként megérte a pénzét - már könyv szerint.Screen Shot 2014-05-15 at 11.12.23.png

bezár az iwiw - iwiw.hu dashboard 2014.05.25

 

Bezár az a szolgáltatás amivel versenyezni akartunk az indanet.hu-val, ami miatt egyébként tudjuk, hogy a közösségi háló alapú szolgáltatások építése és üzemeltetése nem magától értetődő történet. Ebből is kifolyólag hamar rájöttünk, hogy a facebook térnyerésének sebessége cunamiként fog ránk hatni, ha nem fékezünk be azonnal.

És valójában ezrét is érdekes az origó cikkéből származó következő idézet:

"Mik voltak az elszalasztott lehetőségek?
Az iWiW működtetői szerint nem látták meg elég hamar a közösségi oldalakba ágyazható alkalmazásokban a lehetőséget, és a felhasználók tevékenységét megkönnyítő hírfolyam is késve indult. A véget azonban valószínűleg így is csak elodázni lehetett volna, mert a felhasználók a négy évvel ezelőtti teljes redizájnt sem fogadták jól, tehát a drasztikus fejlesztések sem nyerték el tetszésüket. Az iWiW-en dolgozó origós szakemberek egyébként nem veszítik el munkájukat, mivel az oldal látogatottságának csökkenésével eleve csökkent a feladataik száma, ezért évek óta más projekteken is dolgoznak a cégnél."

Tapasztalataim alapján azonban ez az alkalmazások számára történő megnyitás teljesen fail felvetés. Persze, a facebook esetében ez hatalmas előnyt jelentett, de valójában elterelte a figyelmet a szolgáltatás core funkcióiról, és új értelmet adott a közösségi háló felhasználásának. Ugyanakkor meg kell valljam, hogy az open-social alapokon nyugvó tapasztalatok azt mondatják velem, hogy még ha a rendszer föl is áll, rettentő távol van a projekt az értelmes és vállalkozó kedvű külső fejlesztőktől, ill. egy raklap problémával is meg kell küzdeni, ami egy ekkora piacon egyszerűen üzletileg kezelhetetlen feladat.

A hírfolyam valóban egy fontos elem egy olyan világban, ahol a kommunikáció és a pillanatnyi web folyamatos táncot jár egymással. Itt, és felületben nagyot hibázott a wiw-es csapat. De elég csak a még működő rendszerre nézni: UX hibák mellett a birodalmi csillagromboló vezérlőpultra emlékeztet a UI - egyszerűen fogalmazva a design váltás teljesen hibás koncepció alapján zajlott le, különösen egy olyan téridőben, ahol a facebook már vitte is a prímet.

Komolyan drukkoltam a wiw-es csapatnak, hogy tudjon valami újat hozni. Egyszerűen azért, mert ha valakik, akkor nekik meg volt a lehetőségük, hogy újrafogalmazzák a magyar közösségi háló értelmét. Mi egyszer végiggondoltuk, amit ők gondolom több százszor is megtettek. Akkor az jött ki, hogy lehetett volna minimális befektetéssel, a üzemeltetési költségek drasztikus csökkentésével egy alternatív megoldást újrafogalmazni. De értelmezhető üzleti modellt nem tudtunk rá húzni. Szóval nem volt mit tenni.

A wiw egyébként azon vérzett szerintem, hogy bazi sokba került az üzemeltetése. Ez az állítás egyébként mindenki számára intő kellene legye a tekintetben, hogy még ha hazánk egy jó/ideális inkubátor is, innen indulva gyorsan kell globális piac felé növekedni, mert az üzemméret növekedéssel drámaian tudnak nőni a költségek is - ahol a wiw-es nagyságrend csupán a lokális piacon nehezen finanszírozható. Azaz, ki kell törni a rendszerből, különben szívás van.

Bezár az a szolgáltatás ami Magyarország eleddig legtöbbek által tudatosan használt startupja volt - amit Magyaroszág internetes telefonkönyvének csúfoltak, mert akkor még nem volt divat a startupkodás. Már csak 49 nap, és nem lehet belépni többé. És részemről tökre sajnálom, hogy mindez azt is mutatja, hogy:

  • a fogyasztók nagy részének a fejében hendikeppel indul majdnem minden, ami hazai - még ha van benne jó is
  • fontos lenne megtanulni a magyar webes szakmának, hogy nem a profit a minden, néha le kell tudjunk mondani a maximalizálásról, ha hosszabb távú jövőben gondolkodunk - kooperáció szerepe megnő a globális szereplőkkel tolt versenyben.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr646169321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Girhes Joe 2014.05.15. 16:41:57

Az iwiw azon hasalt el szerintem, hogy elkezdte a facebookot majmolni mindenféle bonyolult erőforrásigényes vacakkal, ahelyett, hogy a viszonylag egyszerű regisztrálok-keresek-találok koncepció megtartásával inkább a műszaki-szoftveres háttér fejlesztésébe fektetne, ami lehetővé tette volna a nagyarányú, meghívó-mentes, akár nemzetközi növekedést is.

Jó lenne, ha levonódna már végre a magyar fejekben a tanulság, hogy amikor az a baj, hogy a konkurencia lenyom minket, akkor a lehető legrosszabb döntés lemásolni a konkurenst és loholni utána. Így csak reménytelen leszakadás sülhet ki belőle, hiszen akinek a konkurens tetszik, az átmegy az eredetihez, nem elégszik meg a másolattal, akinek meg a konkurens nem tetszik, annak a másolat se fog bejönni, így duplán is öngól a másolás. A jó stratégia ilyenkor markánsan mást csinálni, mint a konkurens, persze nem összevissza, hanem ésszel, egy másik piaci szegmenst megcélozva. Az iwiw ma is remekül menne Magyarországon az eredeti egyszerű koncepciójával, melynek a kiemelkedően jó keresési lehetőség volt a magja.

Apropó keresés: annyira sz@r keresője nem sok rendszernek van, mint a fosbúknak. Aki nem hiszi, próbálja meg ott megkeresni mondjuk Tóth Krisztina lánykori nevű budapesti lakost, aki 27 éves, a Radnótiba járt, és Kovács Jánosnak hívják a férjét. Az iwiwen az ilyesmi gyerekjáték, pont ez volt a vonzereje, a fél ország ott találta meg az elveszett gyerekkori ismerőseit.

flea 2014.05.15. 16:42:21

Én a lassúságát és katasztrofális UI-t elég sokáig bírtam. Ami miatt otthagytam, az a minősíthetetlen színvonalú adatvédelem volt. Azért a Facebook kezdeti csetlését-botlását elnézve ez nem kis dolog.

Nekem határozottan úgy tűnik, hogy az origo megvette, és azt hitte, csak üzemeltetni kell. Mire kapcsoltak, már rég késő volt (és amit akkor tettek, az is kevés).

Fotelrocker2 · http://budapest.blog.hu 2014.05.15. 16:42:42

Kár ennyit filózni, az csak a közgazdászok tévképzete, hogy mindent meg lehet magyarázni marketing meg Marshall-kereszt meg kutyafüle alapon.

Elárulom a nagy titkot, hogy miért éppen a Facebook a legelterjedtebb közösségi site:
t ö k v é l e t l e n.

Jó pihenést.

pingwin · http://pingwin.blog.hu 2014.05.15. 16:42:51

rip

igazából így is túl sok közösségi háló van (nekem). bár lehet külön célokra használni őket

PomberMaci 2014.05.15. 16:43:08

Nem értek egyet.:-)

Az iwiw nem a dizájnváltással halt meg hanem évekkel előtte.

Túlzottan elitista próbált lenni, egyszerűen nem lehetett beregisztrálni, meghívót havonta egyet tudtál igényelni, azt is egy hét múlva adta meg, nem tudott bővülni pedig egy ilyen szociális hálónak a bővülés az egyik lényeges pontja.
Magyarul saját magukat nyírták ki ezzel.

Utána már mindegy volt, hogy mit csinálnak.

Asszem 2014.05.15. 22:02:14

@PomberMaci: akkor lett volna értelme az iwiw-nek, ha valahogy behozzák a blogokat, összekötve a wiw-el és megjelenési felületet kapnak az Origo-n, pl. WiW-es profillal lehetett volna publikálni, vagy cikkeket "lájkolni".

fairlane 2014.05.15. 22:02:24

@PomberMaci: Szerintem szó nem volt elitizmusról. Egyszerűen korlátozni kellett a belépők számát, mert nem bírták volna erőforrással. Folyamatos és erőteljes hardver bővítésre meg nem volt pénz. Miután eladták és tőkeerős tulajhoz került, meg is szűnt a regisztráció.

MAXELL birkaman buzizó \\http.birkafing.org 2014.05.15. 22:02:34

Ideje volt már, úgysem voltam fent azon a közösségi oldalon. Akkor meg minek?

McKinney 2014.05.15. 22:02:43

Sose volt szabad regisztráció Nórmáááális??? Még a torrentoldalak is feladják, hát mire számítottak ezzel a szarral?

Balt 2014.05.15. 22:02:55

@Girhes Joe: "Az iwiw ma is remekül menne Magyarországon az eredeti egyszerű koncepciójával, melynek a kiemelkedően jó keresési lehetőség volt a magja.

Apropó keresés: annyira sz@r keresője nem sok rendszernek van, mint a fosbúknak."

Jaja, osztom! Iwiw, hiányozni fogsz, még ma nem is tudom az évet sem, mikor léptem be utoljára.
süti beállítások módosítása