EZ ITT A REKLÁM HELYE
EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás. WEB. mobil web, fejlesztés, online média, videó share, embed, social, html, Js, PHP, C, Android, ios, mac... content. Vagy valami connected. Disclaimer: lenI az inda-labs munkatársa az index-nek is dolgozik.

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja. A radiocafé 98.6 pedig napja hallgat. R.I.P. Volt barátod.

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) it (38) IT (3) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) videó (3) video (30) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2018.11.16. 14:02 Leni

LTE/4G Internet otthonra - ha nincs más választás

Címkék: internet 4g ADSL WiFi UPC LTE ASUS Telekom HUAWEI

 • Kormányunk tiszteletreméltó erőfeszítései ellenére kis hazánkban továbbra sem mindenhol érhető el a kábelen terjedő széles sávú internet - persze, ahhoz pont elég helyen mégis, hogy ebből ne legyen forradalom.

 • A szolgáltatók alvállalkozói esetneként szabályokra hivatkozva szabotálhatják a kiépítést - amit személy szerint nem tudok feldolgozni, sem szakmailag, sem emberileg.

 • A 4G/LTE technológia és annak terjedése, és ezzel árazásának alakulása mentőövet jelenthet - bár nyilván nem mindenkinek.

 • Egy intelligens USB modemet fogadni képes WiFi Router és egy LTE modem pillanatok alatt képes a XXI.sz.-ba repíteni.

 • Nem kell félni, csak 6 perc és már mondhatjuk is le az ADSL előfizetést.

 

Bosszantó prológus - a miértek

Korábban már írtam kábeles internet kálváriánkról. 2017 végén és 2018 elején még úgy tűnt, hogy a UPC végül elér a sarokról a házunkig mert a fejállomásuk nagyságrendileg 80 méterre van a házunktól.

2017-ben ígéretet kaptunk, hogy jönnek és még lehet, hogy karácsony előtt megoldódik a helyzet. 2018 elejére csúszott minden, amikor is a UPC alvállalkozója, - sajnos nem jegyeztem meg, hogy pontosan melyik cég - megjelent és örvendezett, hogy milyen remek, hisz a lichthófból, szinte minden lakás elérhető és persze ha már társasház, akkor be kell kössék mindenhová a kábelvéget úgy, hogy ha igényli majd a tulajdonos, akkor csak be kelljen kacsolniuk a szolgáltatást. Teszem hozzá, hogy a 7 lakásból mi azonnal előfizettünk volna, és még kettő potenciális jelölt akadt a házban.
A háznak egy kérése volt, hogy a frissen felújított műemlék jellegű lépcsőházba nem szeretnénk kábelcsatornát látni, a kábelek vezetését megtehetik a lichthófban vagy a belső udvari homlokzaton. Mondanom sem kell, hogy a környéken úgy mennek a kábelek a régi házak homlokzatán, hogy az szégyen. Különösen a Telekom megoldása minden, csak nem XXI.sz.-i., de a UPC kábel is tud falon kívül futni a környék bármelyik mellékutcájában.

A UPC kiépítő alvállalkozó képviselője azzal ment el, hogy szerinte nem lesz ebből gond, de meg kell beszélnie a főnökével. Hétfőn jöttek is, cserében nem jó hírekkel: a főnök azt mondta, hogy vagy kábelcsatornáznak a bejárati ajtókig, vagy nem szerelnek. Próbáltunk mindent, kérem telefonszámot, kérdeztem mennyibe kerül, de végül a főnökkel nem sikerül érdemben beszélnem bármilyen alternatív megoldásról. Cserében - sajnos - aláírtuk a papírt, hogy a kiépítéshez végül nem járultunk hozzá, persze az nem volt rajta, hogy azért, mert az internet nem olyan, hogy a bejárati ajtón kell bemennie, hanem ott ahol ésszerű és amúgy is szükség van rá. Pár hétig próbáltam még elérni az említett főnököt, de nem sikerült. Bosszantott az egész, mert annak a reményében jártunk el, hogy végre megoldódik az internet ellátottságunk. 

Teszem hozzá felmerültek olyan verziók is, hogy a ház majd kiépíti a hálózatát, és akkor majd a külső szolgáltató csak a dobozáig felel a cuccáért, sőt, talán ehhez még kábeleket is lehetne igényelni, de ez is csak legenda maradt.

Mindebből az következik, hogy az ellátási lyukak foltozása nem prioritás a UPC számára, gondolom ezt mindabból, hogy annyi UPC w-ifi router látszik a környéken a wi-fi csatlakozáskor, hogy 2.4 Ghz-n már nem is szívesen próbálkozom az interferenciák miatt.

A T hálózata katasztrofális ADSL, aminek a minőségéről korábban írtam. A szerelők nem kecsegtettek annak a reményével, hogy belátható időn belül változnak az állapotok.

Tesztmegoldás - tethering

2018-ban gyorsan eljött a nyár és a home-office lassan átállt LTE-re, amit akkor még a OnePlus X tethering-en keresztül oldottunk meg úgy, hogy kértünk egy már elérhető áron működő korlátlan csomagot. Ezt a szolgáltató úgy abszolválta, hogy a meglévő előfizetéshez kapcsolt internet csomagot billentette át korlátlanba. Tudtommal ezt a lehetőséget nem hirdetik agyon, mert inkább a “még GigaByte-ot” mantrát nyomatják - pedig az nem megoldás.

A nyáron, szerencsére keveset voltunk Budapesthez kötve, így elengedtük a kábeles ügyeket. Cserében annyira megszoktuk az LTE mobilitását, hogy mindenhová vittük, ahová csak ment a család. A használat során semmi fennakadás nem volt ha volt 3G/LTE lefedettség, annak ellenére, hogy vagy 4 eszköz is youtube-olt rajta és még vagy kettő meg olvasgatott az interneten - mondjuk, akkor már melegedett kicsit a OnePlus X. Mondanom sem kell, hogy a feltöltési anomáliák szinte azonnal megszűntek, amik a nagyobb videó fileok mozgatása kapcsán folyton probléma volt az Home Office felhasználásban. Az aszimmetria szolgáltató függő, de alapvetően nálunk nem volt beállítva, szóval szimmetrikusnak bizonyult a le/fel-töltés. Nyilván nem volt az a vágyunk, hogy 100MBit-el repesszünk a világhálón, csak elfogadható sebességet szerettünk volna, és ezt el is értük.

Most ősszel, visszatérve Pestre jött a felismerés, hogy akkor megköszönnénk a T-HOME eddigi szolgáltatását és lemondanánk mindent, ami ezzel kapcsolatos. A T-nél készségesek voltak, és egy gombnyomással kikacsolták a szolgáltatást - ez  rendben megy, úgy tűnik, cserében a szolgáltatás annyira már nem. Tudom én, nem éri meg. Csak akkor ne kelljen már néznem a neten/óriásplakáton a cseppet irritáló 2000Mbit-ekről szóló hirdetéseket, ugye, aminek az ára ráadásul 10.395 HUF, miközben mi az ADSL csomagért kellett kb. 7.000 HUF-ot fizessünk, ami minden szempontból eltér a jelenlegi árazási modelltől - de mind1. Ugyanakkor jegyzem az említett a kampány árából sok helyen be lehetne tömködni a szolgáltatási lyukakat.

A megoldás

Az üzemszerű megoldást az USB LTE modem fogadására képes több éves ASUS Wi-Fi routerünk és a frissen beszerzett HUAWEI E3372 USB Stick jelentette. 

asus-rt-n66w-huawei-e3372.jpg

ASUS - HUAWEI - megértő páros

Miután mi Mac-ekkel űzzük az ipart már korábban is dual-band-es Wi-Fi-ben gondolkodtunk, ezért amikor kihalt a korábbi router az ASUS RT-N66W-re esett a választás, és mit ad isten, ez két USB porttal is rendelkezik. Meg intelligens host softwerrel, ami LTE modemek fogadását is támogatja. Így ezzel reméltem nem lesz gond.

Egyetlen kihívást az jelentette, beoperáljuk a microSIM-et a nagyobb formátumú - miniSIM - kártyák fogadására tervezett HUAWEI-be.

minisim-microsim-nanosim.png 

microSIM-ből SIM kártyát faragni kell


Ehhez kellett egy régi keret, amiből a microSIM kitörhető, és cellux, amivel a visszaillesztett microSIM-et összefogtam a hátán kerettel. Így már be is csúszott a helyére. Léteznek mindenféle kínai utángyártott befoglaló keretek, nekem is van egy, de nem volt megfelelő, mert a becsúsztatás során kibukott belőle a kártya, és túl vastagnak is bizonyult. Mindez egyébként azért kell, mert a sim fiók igen mély, és nem lehet beszuszakolni a micro kártyát, vagy ha mégis, az életben ki nem lehet szedni, csak kalapáccsal.

Aztán toltam is be a Mac-be, majd kb 5 sec után lehetett is kapcsolódni az eszközhöz böngészőn keresztül, ahol meg kellett adni a SIM PIN-kódját. Ezt követően fel is éledt a cucc, és már süvített is a net. Nem volt más hátra, mint kapcsolódni a Wi-Fi Router adminjához - wi-fi-n keresztül. Ott az USB Application menüben a 3G/4G menü alatt, ami egyébként a WAN settings Internet connection menü alá mutat - kb. fél perc alatt beüzemelhető az eszköz, amit gyorsan át is dugtam a Wi-fi router egyik USB-portjába.

Konfigolandók az alábbiak: 

 1. WAN type -» USB
 2. Enable USB mode -» ON
 3. Select  USB device -» USB modem
 4. A PIN-hez adjuk meg a SIM PIN-jét
 5. Minden mást hagyunk alapértékeken

 asus-lteconfig.png

ASUS LTE config menü

Az Apply után restart következik és már fel is éled az LTE internet amit a wi-fi router oszt tovább a SOHO-ban. 

 asus-config1.png

ASUS-RT Network map - config után
Ne tévesszen meg a primary WAN, mert az fizikailag az LTE modem.


A OnePlusX pedig visszakerült a zsebembe és már nem is melegszik, engem meg már nem idegesít tovább ez a kábeles mizéria, mert talán így 6 év után megérteni vélem egy nagyra becsült volt kollégámat - Blumit -, aki már akkor is csak mobilon volt hajlandó internetezni:

hisz' működnie kell! 

lte-netspeed_2018-11-05_14_45_04.png 

LTE speedtest eredmények a konfigon 

Hát kérem működik! Itt van, és lehet készülni mert jön az 5G is. Ugyanakkor nem feledem továbbra sem a T-s prominens előadásában úgy 5 évvel ezelőtti Internet Hungary konferencián elhangzott mondatait arról, hogy kábelt fektetni sokba kerül, mert gázolajjal, meg munkással megy az árokásó - cserében feltenni egy antennahalmot, már akkor is jobban megérte, nemhogy ma.

Lábjegyzet: nem panaszkodtam továbbiakban sem a T-Home kapcsán a T-nél, sem a UPC-nél a kialakult helyzet miatt, mert nem gondolom normálisnak, hogy a panaszkodás, követelőzés vagy a kapcsolatok felhasználása kellene jelentsen megoldást az esetemre. A UPC-nél kellett volna lássák, hogy volt egy társasházi bekötési kezdeményezés, hangfevétel van a kérelmezésről, amiből végül nem lett üzlet számukra. A Telekomnál nagyon jól látják, milyen az ADSL vonal minősége, és hogy éppen hogy megüti a szolgáltatási alap-küszöbértéket.
Szerintem mindenkinek jár(na) a rendes internet hozzáférés (15/15 Mbit), mindenféle “csomagolástechnika” nélkül. Ez jelentené a XXI.sz.-i infrastruktúrát  -  nem pedig az adat alapú csomagolgatás, amihez kapcsolják az IPTV sreaminget, meg az IP telefon szolgáltatást  -  amit egyébként egyre kevesebben használnak.
A poszt nem szponzorált tartalom!

Szólj hozzá!

EZ ITT A REKLÁM HELYE

2018.02.01. 14:23 Leni

git commit -m "last in this repo by me"

Címkék: szevasztok git inda.hu

Sosem volt az a dolgom, hogy commitoljak, vagy chechkoutoljak, de mindig is szerettem csinálni. Nem ezért fizettek, de néha mégis úgy hozta a szükség. Ugyanakkor a magamfajta akkor érzi jól magát, ha így is hagy nyomot az utókornak. 

Node, megvan ez is - helyredobtam az impresszumot, volt rá 5 percem.

indahu-last-commit-leni.png

last commit on inda.hu

 

Szólj hozzá!

2017.12.07. 00:08 Leni

Mit tehetsz, ha tré az otthoni neted? Netezz mobilon - ha van miből.

Címkék: internet telekom adsl telenor mobilnet vodafon

Hatalmasat fordulna életünk szinvonala, ha lenne egy értelmes koax alapú internetszolgáltató a házunkban. Üvegszálról nem is merek álmodni. Sajnos, csak egy házzal arrébb van UPC, amit a routereik wifi sid-je és zaja pillanatok alatt elárul, ha fel szeretnénk kapcsolódni a T által szolgáltatott ADSL alapú csodára, amit ide bír varázsolni havi kb. 8.000 HUF-ért a nappali közepébe. 

Annak ellenére, hogy tudom, ez a jelenlegi ADSL korábbi elődjeihez képest "űrtechnika"; a sodort érpár, meg az alközpontok kapcsolatai és annak drága lakásunktól való méterekben mért távolsága nem segíti a helyzetet. Mint ahogy a T ( Telekom ) üzletpolitikája sem. Nomeg ez a fránya A betű az ADSL elején. 

Nálunk annyira tré a net, hogy alapesetben inteligens router settings nélkül azért nem tudunk böngészni a neten, mert éppen töltünk fel valamint egy tárhelyre. Persze, tudom ez már szinte kimeríti az extrém használatot (nem!) - pedig csak egy videót akarok archiválni, vagy a fényképeimet feltolni a google driveba, de mind1.

Szóval, annyira tré a net, hogy nemhogy nincs meg a lefelé 8 Mbps, de felfelé az 0,5 Mbps sem! Ez azt jelenti, hogy annyira asszimetrikus a hálózat, hogy ha felfelé elkezdem kitolni a sávot, akkor a lefelé forgalmazás ACK csomajai, valamint hibajavító csomagjai nem tudnak megérkezni, mert elfogy a sávszélesség. Szóval, nem tudsz böngészni egyáltalán, cserében olyan lassan másznak fel a bitek, hogy sokáig(!) nem tudsz rendesen böngészni.

ke_pernyo_foto_2017-12-06_23_17_29.png

speedtest.net

Szóval, drága Telekom, ez így több mint nem elég. Mondhatnám azt is, hogy gáz. Értem, hogy sokkal olcsóbbnak tűnik kiküldeni a szerelőt fél évente, aki vakarja a fejét, és elmormogja a bajsza alatt, hogy a sodort érpár, meg a távolság a központtól, meg a régi kábelek, és hát ja. Miközben látom a ház oldalán a szétrohadt kábelcsatornából lógó CAT5-ös kábeleket, amiből az utolsó 8.000 HUF-ot is kifacsarja a drága Telekom multija - hiszen ez a dolga. És tudom, hogy azért annyira asszimetrikus a hálózat, mert ezen meg az IP-TV-is, meg a telefon is, és ott elég ha lefelé jön a delej a csőből - felfelé ne akarjál semit sem.

Pedig húzhatna szép, új üveg kábelt is és azon lehetne szimmetrizálni - de nem teszi szívesen. Mert nagyon jól látja és látta már vagy 4 évvel ezelőtt is, hogy ez a kábeles internetesdi pont olyan úri huncutság lesz pár év múlva, mint a V8-as big-block az elektromos autók korában. Mert sokkal jobban megéri - ROI és cost-benefit alapon - 4G-be majd 5G-be fektetni a befektetői pénzt, mint sok gázolajjal ásott gödörbe fektetett üvegszálba. Pedig nekem csak az kéne, csókolom! Értem én ezt, nagyon is, de legalább annyira szeretnék civilizáltan netezni. Ráadásul úgy, hogy a végén nem állok letolt gatyával a gyermek előtt, pedig Ő csak a Sergeant Coopert nézte meg minden nap kétszer. 

Szóval, így 2017 Mikulás napán a kínai rizsecet mellé lássuk mit is kínálnak a mobilszolgáltatók az ilyen szerencsétleneknek, mint én lennék. Hát ezt:

mobilnet_tarifa_k_2017_12.png

mobilnet tarifák 2017. december hónap

Ahhoz hogy értelmezni is lehessen ezeket a számokat szükség lenne arra, hogy tujuk kb. mennyi adatot forgalmazunk. Nekem egyszerű mert belenézek a Mac-be és megmondja, hogy az elmúlt 6 napban 2,71 GByte ot forgalmaztam. Igaz ez most nem teljesen életszerű, de ha ezt vesszük alapul akkor minimum 14 GB-t elforgalmazgatok miközben szörfölgetek a neten. Csak én. Ha még vagyunk többen a családban, akkor ugye ez rögtön a duplája vagy a triplája. Ahonnan idulunk tehát minimum 20GB per hó és akkor még nem torrenteztünk egy centit sem!

Röviden összefogalalva a fenti listaárakat, az alábbi azonnal látszik:

 • A Telekom aka T nem akar ebben versenyezni egyáltalán - egyenlőre hagyhatjuk is a csudába.

 • A Vodafon nem rossz, sőt nekik van korlátlan net opciójuk is 15.000 HUF-ért bruttó, ami szuper, de nem kevés pénz; ehhez képest viszont a 20 GB havi adatkeret 25Mbps feltöltési sávval kecsegtető. Különösen, hogy megvan a 100 GB további adatkeret a csúcsidőn kívül - azaz ha akarunk, akkor még torrentezhetünk is éjjel, az nem zavar senkit. Ezért a 6.900 HUF/hó teljesen rendben van - különösen a mostani vezetékes unlimited foshoz képest, már ha tényleg van térerő meg 4G.

 • A Telenor szintén zenész: 100 GB havi keret szuper az akciós 5912 HUF/hó-ért, de még a 7.990 HUF/hó-ért is rendben lehet. Különösen, hogy jöhet még ehhez szintén a 100GB éjjszakai keret havi 920 HUF/hóért. Ez szintén lelépi a Telekomos ADSL csomagunkat. 

Ezek alapján tehát két versenyző marad a ringben. Meglátjuk, hogy ha becsöngetünk a UPC-hez, akkor hajlandóak-e azt a fárnya koaxot áthúzni a szomszéd házból valamennyiért, vagy hirtelen ugrással kénytelen lesz a család megérkezni a XXI.sz-i internetbe minden szempontból: mobilitásilag és költségvetésileg is.

Ha van tapasztalatod mobil net témakörben, vagy kapcsolatod a multik vezetésében, akik üvegszálakat is osztogatnak, ne habozz és oszd meg a komment szekcióban. Cserében én is beszámolok a fejleményekről a témakörben.

Ps.: mindez történik Budapesten, Zuglóban, a digitális felzárkóztatás korában.

34 komment

2017.12.04. 15:50 Leni

Egy híján 10 éves az Indapass 2.0

Címkék: inda sso memento Indapass

Az év vége nagy számvetés nekem. Ennek kapcsán ért a felismerés, hogy az Inda egyik pillére, az Indapass 2.0 változata - közös gyerekünk - majd 10 éve szolgálja SSO-ként az Inda és az Index.hu univerzumát.

passport_hcdb_login_preview.jpg

indapass 1.0 login screen by etele 2008

 

2008 Q1-ben elkészülek az Indapass 2.0 új komponensei és 2008.08.31-re álltunk át az Indapass 2.0-ra szinte az összes Inda szolgáltatással. Persze az idő nem állt meg és azóta is gyűrtünk és reszeltünk a rendszert, de nem toltuk túl. Igyekeztünk arra koncentrálni, hogy 100.000+ req/s-el pinpongozza a session adatokat 99.9%-os rendelkezésreállással.

 fb_loginok.png

Indapass Facebook hibrid login desings by Hipra 2012

 

 

Megy az idő, de a belépés örök. Remélem jó sokáig még szolgálhat titeket is a Google oauth és a Facebook login-ek mellett. 

ke_pernyo_foto_2017-12-04_15_34_02.png

Indapass 2017 by Grafl János

Disclaimer: e sorok írójának valamelyest köze volt ehhez az egészhez, csak úgy mint azoknak akik az inda.hu hozzátettek korábban rovatában szerepelnek.

Szólj hozzá!

2017.08.23. 19:32 Leni

Elmész Te a picsába, Lacikám - RIP Fűzy Laci :(

Címkék: RIP Fűzy Laci

"Elmész te a picsába! Húzzunk!" kiáltotta felém a csövezett Ladából. A XXXL-es gyúrós trikó védjegy volt és egyben praktikum. Kigurultunk Gyálig és megvettük a ricinust a gyógyszertárban, amint utolsó cseppig beletolt a tankba - hogy jól durrogjon a kicsike. Persze ez még a dupla Weber, meg a zsugor hajtókar előtt. Amikor csak lehetett pörgött forgott a verdával. Anno Wartburggal kezdte, mert csak arra futotta, amire polírozott karburatort pattintott. Aztán egyszer fejre is állt vele, máskor meg a lőrinci rendőrőrs előtt ugratott rá a villamos sínre. Sokszor megúszta valahogy. Aztán volt, hogy jogsi híján a Taxis Zoli hurcolta. Volt sok-sok Rukkel tó túra, meg a gyáli csajok. Meg minden, ami filmbe is elférne, ha lenne a Moszkva térnek nulladik része - soriban tudnám tollba mondani, de még mindig nem tanultam meg érdekesen mesélni.

A nagypolgári kertes ház lépcsőházában logó szintén nem kicsi Audi Sport Quatro poszter beleégett a DNS-ébe. Mint ahogy a gömbfejek edzésének gyakorlata is mindenféle állapotgörbe nélkül, zsigerből ment - amit a nagypolgári ház udvarán a kis ház kemenceiben is készült. Már jól megtermett ifjoncként is cibálta a kemencéből ki, az olajteknőbe be a leedzendő adagokat. Neki ez volt ami nekem az indító, meg a generátor - másnak meg a mosogatás utáni elpakolás.

Közös oviba jártunk. Korán elment Magdi - édesanyja -  és megboldogult anyám jóban voltak. Sosem lettünk volna haverok, ha nem vagyunk szomszédok. Na jó, volt köztünk egy telek, a Szabó bácsié. Amikor betörtek hozzájuk, rajtunk keresztül menekültek a rablók kerítéseken át. A riasztók ellenére is vonzó volt az a nagypolgári ház, mondom én.

fu_zy-laci-and-me.png

Fűzy Laci és én


A közös ovi, bandázás és a játszózás mellett - amit még az Nagyapjával is nyomtunk - a közös sulit is megkaptuk. A VHS korszak elejét vele éltem meg - Tom and Jerry-t néztük rommá, meg a minden mást is később. No meg a TV játék korszak is ott köszöntött rám.

Párszor az együtt tanulást is próbáltuk. Nem ment neki, gondolták majd segítem. De nem tudott koncentrálni eléggé. Mindig elkalandozott. Ma simán SNI-s lenne, és nem biztos, hogy nem lett volna még ideje az oviban tengeni egy évet legalább.
A suli nehezen ment, de mar akkor is nagy szíve volt. Belefért minden csaj, akiket már alsóban is hajtott. Kedves volt velük. Tette nekik a szépet, és sokat nevetett. Nagyon sokat nevettük sok hülyeségen.

Nem volt ez másként később sem. Aztán az általános vége már nem ment. Volt elég teher ott a háttérben. Az Ipari meg nyögősen. Sőt. De hagyjuk, nem volt neki jó korszak.

A Ladázás már a családi cégbe beleállás korszakában teljesedett ki. Sosem akart versenyezni, mert tudta, hogy kemény, de az építésben boldog tudott lenni. Pár éven át együtt toltuk az éjszakákat, de valójában Ő vitt minket társaságnak mulatni. Menni Cornerezni az Arany Jánoshoz. Kereste a helyét, mint mindenki akkortájt. Mindezt Taxival. Amit bevallom nem tudtunk, hogy miből, de nem kérdeztük - kitartott akkor még a gömbfej biznisz. Talmi túrák. Meg sok röhögés. Mértéktelen és parttalan matulás viccelődések csípőből tüzelve. Szexizmusa az volt, de könnyed humorral. És amikor már túl sok volt a Jim Beam Cola, akkor mindig kikötés a SEGA RALLY játékgép ülésében a mínusz egyes szinten.

A 90-es években elváltak útjaink és csak az esküvőjén tettünk tiszteletünket Zsolttal, aki matt másnapos volt, én meg eltávon voltam a Repülő Ezredtől épp és azt sem tudtuk, hogy oldjuk meg ezt a kérdést, mert azért illett volna vinni valami nászajándékot is - de nagyon nem volt miből.

Aztán neki jött a család. A gyönyörű lányok, akikre mindig nagyon büszke volt, ha találkoztuk. Meg a nagybetűs futóműzés. Már ami maradt belőle.
Aztán csend. Néha összefutottunk, de mar csak az osztalytali kapcsán.

Jó ideje bánom már, hogy végül kimaradtál az esküvői meghívottak listájáról, de tegnap óta nagyon.

Hiányozni fog az a legalább 120 kilós mosolyod haver. És egy pillanatig se hidd, hogy kevesebb lettél volna másoknál. Hatalmas szíved volt, akkora mi keveseknek adatott, tudom.   

Elmész te a picsába, hogy nem vigyáztál jobban magadra!

Legalább ránk vigyázz fentről kicsit jobban. Leginkább a lányaidra Lacikám.


RIP ( ifj.) Fűzy László

Kimondhatatlanul fogsz hiányozni ennek a világnak, haver!

Szólj hozzá!