lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) IT (3) it (38) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) video (30) videó (3) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2012.04.04. 10:46 Leni

Schmitting on magyar web - index.hu és hvg.hu vitték a napot

Címkék: origo web index.hu magyar news inda 2012 schmitt hu gate journalism cemp

Hétfő nagy nap volt kis hazánkban, történelmi eseménynek lehettünk tanúi: lemondott egy köztársasági elnökünk. Ilyen még nem volt. Különösen napközben, munkaidőben, az ebédhez közel.

Engem annyira nem érdekel most a politikai aspektus, az viszont annál inkább, hogy mit is okozott ez az esemény a magyar weben. Az előző foci vb volt még ebben az időpontban néha, másra nem nagyon emlékszem a közelmúltból, a nemzetközi katasztrófák kivételével.

A hírszájtok látogatottsága  régen látott magasságokba emelkedett. A magyar hírfogyasztók egyre inkább internet kompatibilisek,  internet az elsődleges információforrásuk - különösen munkaidőben.

Gemius valóság

A gemius/ipsos megoldása jelenleg a hivatalos és szakmailag elismert mérési rendszer a magyar weben. Az elérhető OPA adatok alapján a nagy networkök közül volumenben az index.hu-t, míg százalékosan a hvg.hu-t látogatták többen ezen a napon, mint egy héttel korábban. Annyit elárulhatok az index.hu oldaláról, hogy a koncentráció - konkurens olvasók száma - minden mért idők egyik legnagyobbikává emelkedett. Ja, és a legolvasottabb magyar hírportál az index.hu lett.

Talán azt is állíthatnánk, hogy a magyar webes közönség az index.hu-t tekinti az egyik legfontosabb hírforrásnak. Azt viszont ne tagadjuk el, hogy a hvg.hu remek munkát végzett. Mégha az elnök úr a beszédében nem is mondotta el, a Schmitt-gate-t Ők indították el ezzel a cikkel - nem láthatatlan bloggerekről van szó, hanem bedolgozó független hírforrásokról, ami a XXI.sz.-i újságírás egyik sajátja lesz.

Fontos kiegészítés a fenti adatokhoz, hogy az Origo infrastruktúrája sírjából tért vissza hétfőn reggel egy komoly, 6h-s kimaradás után. Ennek is következménye lehet a napi látogatottság esése. Ugyanakkor tény, hogy az eseménykor már rendben ment alattuk a hálózat.

Webaudit valóság

A teljes webaudit forgalom érdekes módon nem nőtt nagyot, inkább koncentráció- eltolódásról lehet szó, és persze arról is, hogy nem mindent mér már a webaudit. A látogatások száma 3,9%-al nőtt az előző hétfőhöz képest. Az egyedi felhasználók száma csupán közel 1%-kal ami azért 43.000 usert jelent.
Fontos, hogy a gemius és a webaudit között nagy különbségek is kialakulhatnak, de számunkra a historyja egyértelmű orientációs ponthalmaz.
 

A nyertesek - index, blog.hu, portfolió.hu, HVG.hu

Az egyedi userek tekintetében egyértelműen nyertesek vagyunk itt a CEMP-nél. Az előző heti adatokhoz képest 8,3%-kal többen nézték az index.hu oldalait, ami 1.500.000 közeli egyedit jelent. 6.8%-kal többen a teljes CEMP portfóliót (index.hu, blog.hu, inda, portfolió.hu és minden más), és 10,3%-kal az inda oldalakat, ami magában foglalja a blog.hu networköt, forum.index.hu-t, indamailt, indavideót, indafotót. (950.000 uu feletti elérés)
Összességében egyszer meg is bicsaklott az elérésünk, de annak hálózati okai voltak. Egyébként a webaudit szerint is az index.hu volt a leglátogatottabb hírportál ezen a napon.

A nagy nyertesek közé tartozik maga a Schmitt-gate kirobbantója, a  HVG csoport is, hozzájuk 18,5%-kal több látogató érkezett, mint az előző hétfőn.

A webauditos számok alapján nyertes még a százalékos növekedés tekintetében: NMO, népszava, ATV, nyugat.hu, hírkereső.

A vesztesek - origo, TV2, Nőklapja

Ha esemény van, akkor híreket fogyaszt a közönség. A TV-ben is mindenki a CNN-re kapcsol. ;) A webaudit szerint a sorrend "elvesztett" egyedik tekintetében előző héthez képest: f1vilag.hu, TV2.hu, RTL, mandiner.hu, ringier + NOL (ebben nem vagyok biztos), Storyonline, Nőklapja café, iwiw, inform média, Origo (ebben sem vagyok biztos.)

Disclaimer: Mindehhez hozzá tartozik, hogy a fentieket a webaudit adatai alapján raktam össze, ami valójában csak iránytű per ma a magyar web-en, de semmiképpen nem faktum. A Gemius traffic auditált adatai mást mutatnak, és a Google Analytics pedig megint mást. A tényeket pedig csak az üzemeltetők tudják.

Surranópályákon

Volt ám mém termés rendesen, ami mozgásban tartotta a napokban a social mediát. Ehhez az index.hu galériájával is hozzájárult. Azonban a kortárs webművészet, amit persze csupán rétegműfajnak, és bizonyára nevenincs bloggerek rosszindulatú és ízléstelen tréfájának tartanak, különösen konzervatív körökben, igen népszerűek. Csakúgy mint minden témába vágó képi tartalom.

Az egyik mikrosite, mely hozzánk is eljutott a lemodottemar.hu, ahol az elnök úr "státuszát" tolták a netezők elé az ötletes PI vadászok. A smittelo facebook csoporhoz több mint 5000 felhasználó csatlakozott.

Ide vetem még azt is, hogy a Schmitt élőt, melyet a Liveinfo.hu-tól vettünk át, néha többen követték, mint annó a FociVB-t az index.hu-n. De szerencsére bírtuk. (Éljen a Ustream is!)

Nyilván, ez utóbbi tartalmak is hozzájárultak - mégha csekély mértékben is -  ahhoz a közhangulathoz, mely arra késztette legfőbb döntéshozóinkat, hogy átértékeljék a helyzetet.

1 komment

EZ ITT A REKLÁM HELYE

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr624362849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gatinho 2012.04.05. 18:25:03

Észrevettétek, hogy mióta kiderült, hogy nincs meg ElQuró szakdolgazata, mennyire visszaestek a Schmittes blogok, cikkek? lol
süti beállítások módosítása