EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) IT (3) it (38) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) videó (3) video (30) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2013.05.22. 12:45 Leni

Mi az a támbler? - tod' most vette meg a yahoo! [ tumblr yahoo házasság]

Címkék: blog yahoo internet social media ugc meme market microblog tumblr

yahoo-tumblr3.jpg

A pünközsdi hírek szerint a Yahoo! számára 1.2yardot ér USD-ben a Tumblr nevű blog szerű szolgáltatás -  tokkal vonóval - amit a tumbly tulajok el is fogadtak. Érdekes fejlemény ez a nagy vízen túlról, különösképp a Yahoo! múltjának tükrében. Mindenesetre számomra kicsit váratlan, de mégis kellemes meglepetés Marissa Mayertől, a Yahoo! CEO-tól.

Időzzünk el az első mondat elejénél egy kicsit.

A pünközsdi bejelentés azért nem meglepő, mert a Yahoo! - tőzsdei cég lévén - a fontosabb bejelentéseket akkor teszi meg amikor nincs kereskedés a piacon, így a kereskedést nem befolyásolja az információ szelektív terjedése. Ezzel csak arra akarok utalni, hogy jól átgondolt lépésről és időzítésről volt szó.

Mayers új és progresszív irányt vitt a Yahoo! életébe, ami nagyon foltos volt a mamuttá nőtt és elkényelmesedett, bevételeit nem hozó, technológia központú cégnél. 

Screen Shot 2013-05-22 at 10.04.50.pngMonoton Mayerses növekedés - yhoo on nasdaq

2012 második felétől, az új CEO-val hozta is a az eredményeket a cég, ami a részvényeinek értékében is szépen tükröződött. A tumblr deal, azonban még nem fejtett ki nagyobb ugrást a grafikonokban, de azt gondolom, hogy ez annyira nem is véletlen.

Mit is vett a yahoo?

Mind az origó - Egymilliárd dollárért vesz szexblogokat a Yahoo., mind az index - Ezt veszi meg a Yahoo 250 milliárdért  és még a webiztán is jól megaszondta, hogy valójában mit is vett a yahoo. 

Összefoglalva: egy működő rendszerbe zárt raklap USÁban, Dél-Amerikában és Japánban menő, kreatív és egyebek közt szexi (includeing free szex) tartalmakat és networkjét vette meg a yahoo. És a véleményem szerint itt sokkal fontosabb a coolság, és a portfolióba illeszthetőség mint az üzleti modell.

Az index nagyon jól megaszondta, hogy mennyire nem keres sokat a tumblr, csak 13 millió dollárt említ a fenti cikk. Cserébe viszont nagyon sok PI-t szolgál ki, ami teli van UGC rich mediával. Lehet azt mondani, hogy nincs üzleti modellje, de az egyetlen szolgáltatás, ami a pinterestel támogatott facebook és a szanaszét tolt google+ által uralt univerzumban talpon tudott maradni - bizonyos régiokban.

Habár hivatalos adatok nem állnak rendelkezésre úgy tudom, hogy a tumblr egyébként pontosan ott menő, ahol a yahoonak erős pozíciói voltak a múltban: USA, japán, dél-amierika - mielőtt felhorkannánk 7 éve még a nagy többségnek Yahoos és hotmailes emailcíme volt az USÁ-ban, Japánban meg még most is erős a poziciójuk, és az egész Ázsiai régióban - ami nem Kína.

Yahoo egyébként jó pár éve már próbálkozott a micoblog műfajjal. Kevesen emlékeznek a regionálisan nyitott Yahoo startupra mely Yahoo! meme névre hallgatott. Olyan régen volt ez, hogy éppen csak találtam róla említést tumblr posztjaiom között. A meme egyébként hasonlított a mostani tumblrre és a hajdani pownce-ra - amire már tényleg kevesen emlékeznek, csak úgy mint az általunk bezárt indanetre.

yahoo meme screens.pngAzért valljuk be, ez a blöki annyira nem volt szexi!



Az idő bebizonyította, hogy a  meme egyik hibája az volt, hogy nem engedték a trasht.
Konkrétan a szolgáltatás prűdségéről emlékeztem meg már 2009-ben is, a tumblren mert az ingoványos postokat azonnal moderálták - sőt, még bannoltak is egy napra.

http://leni.tumblr.com/post/207453815/fem-policy-az-alabbi-kepekkel-sikerult

Cserében a tumblren még a mai napig ott figyelnek ugyanazok a postok - és létezik a szolgáltatás is.

Ami akkor nem ment a Yahoonak, ment a tumblrnek az USÁ-ban. Más célcsoport, más közeg, de lényegében majdnem ugyanaz a tartalom, liberálisabb tűréshatárok mentén.

Tehát a coolságot vett a yahoo - azaz cool UGC-t.

A Yahoo UGC oldalon mindig is hiánnyal küzdött, már ami a blog vonalat illeti. A hagyományosan erős Answers és a Groups mellett, csak a vásárlot flickr van jelen a portfolióban, amihez az inteligens sales rendszer építése miatt is szükséges volt valamilyen blog platformra. (Azon túl persze, hogy a flickr-t sem kéne elcseszni, és ismét növekedési pályára kell állítani, melynek a jelei mutatkoznak is a revamphoz kapcsolódó tárhelynyitásban is.)

És ha ennyiért vette mindezt a coolságot a Yahoo, akkor csak nem lesz annyira idióta, hogy policikkel nekiálljon lerombolni azt. Szerintem nem is fogja, ahogy azt HH is jegyzi: hagyni fogja, hogy ketyegjen a tumblr és nekiállnak más szinergiapontokat keresni.

tumblr-splash-screen.png

Egyébként ez a megújult tumblr login splash screen a login screen szponzorációnak teremt helyet, melyet a yahoo csinált tényleg előszür a reklámpiacon

Yahoo meg a pipes - mit kap a tumblr?

Mindezek mellett nem elhanyagolható az sem, hogy a Yahoo egy technológiailag erős cég volt az elmúlt évekig. Mára ugyan a google sokkal sexibb, különösen az Androidnak köszönhetően, de mégis yahooék is sokat adtak az internethez is: yahoo Mojito, YUI, yahoo pipes és elég robosztus infrastruktúrális háttérrel is rendelkeznek.

A Yahooval való házasság mindenképpen új perspektívát jelent egy szolgáltatás internet-infrastruktúrális erőforrásai kapcsán, mely bizony költségeket jelent, különösen tumblr szinten - ami  leginkább akkor égető, ha nincs sok bevétel. Azaz, egy bizonyos ponton meg kell hozni a döntést: forrást szerzünk még CDN-re, vagy társulunk valakivel akinek ez közel korlátlanul, vagy jóval olcsóbban áll rendelkezésre - különben lehet lapátolni az infrastruktúracégek kasszájába a dollárokat arra várva, hogy egyszer lesz értelmezhető üzleti modell.

Összességénen tehát ez a házasság egy win-win sztorinak tűnik, amihez történetesen a Yahoonak volt/van 1,2 yardja dollárban. Ami már csak azért is volt, mert 2012-ben dobták az Alibaba részesedésüket 7.1 yardért amiből 6.3 volt cash. Igaz volt részvény visszavásárlás meg osztalék is, de azért futotta.

Szóval, továbbra is érdemes figyelni a Yahoo elegánsnak tűnő vitorlázását az online univerzumban, még jöhetnek itt meglepetések, különösen a tumblr platform népszerűsítésének tárgykörében.

Ps.: Annyit meg hadd jegyezzek meg, hogy az index által említett megkerülhetetenség, enyhén szólva túlzás. A tumblr kevesek játszótere hazánkban is, és a világ számos szegletében jelenleg nem is ismert a szolgáltatás.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr635312733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása