EZ ITT A REKLÁM HELYE

lenI

Netes megaszondás - Digital Craftmanship WEB, mobil, development, on-line media, VOD, social, Android, ios, mac... God bless the content! Disclaimer: lenI az Inda-labs és index.hu főmunkatársa volt. Jelenleg Cloud ügyi Agilis PO az EU-ban

Anno: 2010.01.24
HDA success: 2010.02.15

lenI on google
Coelhos

NAPSZÁM

Magyarorszag napja az Európai Unió tagja.
A régi radiocafé 98.6 napja hallgat. R.I.P.
De 2022.12.01-el megint van barátod: 98.0-on!

Any has gone napja, és szivárványt fest nekünk.

Zsozso pedig már napja mosolyogtat.

Krisi meg napja meg nem áll napközben.

Dédi has gone napja, és fentről szórja áldásait ránk.

Címkék

2009 (3) 2010 (47) 2011 (25) 2012 (16) 2013 (4) 2014 (6) ad (12) adobe (3) amazon (3) android (6) api (3) app (9) apple (12) blog (13) blog.hu (29) bloghu (23) browser (5) bug (8) business (3) cemp (5) chrome (5) cool (6) data (3) ddos (3) design (11) desire (3) dev (27) development (3) display (3) email (3) facebook (46) facepalm (8) fail (3) fejlesztés (4) fidesz (3) film (7) fix (3) flash (4) forum (4) gemius (4) gmail (6) google (42) gui (4) hackintosh (3) hirdetés (8) htc (4) hu (31) hvg (4) inda (50) indafoto (7) indamail (6) indanet (4) indavideo (14) index (49) index.hu (18) indexvideo (3) infographics (5) internet (84) internetadó (3) ios (5) ipad (6) iphone (7) IT (3) it (38) iwiw (10) jog (4) js (3) leni (9) like (6) linkedin (3) lol (10) london (3) lumia (4) mac (6) magyar (4) magyarország (5) mail (8) maps (4) market (3) marketing (4) media (12) memento (18) microsoft (10) mobil (30) mobile (3) mood (3) myspace (6) netflix (3) news (15) nokia (9) olimpia (3) online (8) origo (21) osx (8) phone (3) php (5) pinterest (3) player (3) politika (4) redesign (3) security (3) share (8) social (14) sweb (29) tech (10) trend (3) tumblr (6) twitter (14) up (5) update (6) usa (3) ux (8) vb2010 (5) video (30) videó (3) viral (3) vod (3) web (44) webdesign (3) windows (3) wow (3) yahoo (8) youtube (12) zizz (4) Címkefelhő

2012.12.03. 10:48 Leni

Az iPhone öt - könnyű

Címkék: mobil apple telefon iphone

Az inda forgalmat terelt egy iPhone5-ösbe amit belepottyantott a jobb zsebembe. Nem tiltakoztam.

Szerencsés flótás vagyok, mert már jó három hete egy szifon5-össel szántom a magyar mobilnetet, úgy, hogy a másik zsebemben egy 4S is zörgött. Most, hogy a 4S kikerült és gondoltam pár gondolatot megosztok az örökkévalósággal.

image

Workin' mode at inda-labs

Ahogy azt már mikroblogtam, az iPhone5 egy szükséges lépés a hatalmas Android cunami világában: azaz egy jobb, erősebb készülék mint a 4S. De jelen állás szerint nem a legerősebb vas a piacon. Fontos azonban, hogy a iOS frissítés, és az azt követő update roham, megdobta a 4S is, legalábbis felhasználói élmény tekintetében - így a különbség nem annyira szembeötlő az 5-ös kontrasztjában.

A gorilla súlyos - de az iPhone5 fitnesszből 5-ös

Erről már mindenki értekezett, de az első szó szerint súlyos különbségek legfontosabbika az, hogy az iPhone5 nem húzza le a RalphLauren ing zsebét, akkor sem, ha nincs szanakeményítve. 28 grammal könnyebb mint a 4S OZAKI-tok nélkül. Én spec 40g zabot reggelizek általában, és azzal elvagyok tizenegyig. Szóval ez nagyon nagy könnyítés.
Pár éve, a Desire korban is csodálkoztam, hogy miért is kell a szifonnak ilyen nehéznek lennie. Akkor az volt az engem meg nem ható magyarázat: mert van benne anyag.
Hülyeség: a telefon legyen könnyű, de ne pille, mert akkor kizuhan a kézből. Ennek az elvnek felel meg az iPhone5 súlya - ami többek között a hátsó üveglap elhagyásának köszönhető.


Nano-SIM - újítás minden szinten

Minél okosabb egy telefon annál kisebb SIM-kell bele. Ez az összefüggés közkeletű, de valós okát nem látom be. Mindenesetre szabvány a nano sim-is, ami nem csak kisebbre vágott plasztik lap, hanem pár mikronnal vékonyabb is.
Ha magunk akarjuk kireszelni micro-ból, ezt a lépést ne feledjük a méretre igazításkor!
Bevallom én megpróbáltam, de elcsesztem. Ott rontottam el, hogy csak a sablon alapján vágtam nagyot a sniccerrel, ahelyett, hogy kivettem volna a tray-t és a kerethez néztem volna a sablon méretet. Kisebb lett, kicsit, szóval mentem a szolgáltatóhoz, és igényeltem újat.
A iPhone5-el az a szívás, hogy mindenképpen kér egy sim-et, annak hiányában csak csodálni tudjuk a testét, de nagyon nem akar megszólalni.

Lekörözlek ember - Motorház alatt gigaherczek, tripla magok

Az 5ös gyorsabb mint a 4S. Ehhez nem fér kétség. A felület még gyorsabban reagál, gyorsan vezet át a funkciók között. Az új APP-ok pörögnek mint a villám, és a frissítéseknek köszönhetően XXI.sz.i élmény a facebook, és a twitter app is pattanással hozza a permalinkes oldalakat a webviewben - már ha éppen van hálózat. Az 5ös válasz a technológiai haladásra. Egy szükséges válasz az Appletől az andoid cunamira.

Ne feldjük, hogy az 5ösben már az Apple vásárolt csapata által tweekelt ARM ketyeg - legalábbis a memóriavezérlőt már átdrótozták, amiből annyit kell csak tudni, hogy a rendszer gyorsabban éri el az adatokat.

Jön még hozzá, hogy 3 azaz három mag gondoskodik a megjelenítésről - már ha kell. A retina felbontáshoz ez nem is árt, bár tudnék ellenérveket is sorolni - átlagfelhasználó ziher, hogy nem fogja kihajtani ezeket a magokat, bár sokkal tisztább, és szárazabb érzés a Riszpekt ház aktuális részének megtekintése.

HD a zsebben - 16:9

Ha már Riszpekt, akkor videó. És ha videó, akkor HD. És ha már HD, akkor a képarány legyen 16:9. Az Apple tehát gyártatott egy olyan kijelzőt, ami magasabb pont 176pixellel, és fekete csíkok, átméretezés nélkül elférnek rajta a 16:9-es videók. Ez nem csak azért jó, mert nincs meddő terület - fekete csík -, hanem mert olcsóbb a megjelenítés - nem kell bárhogy átméretezni a képet, hogy beleférjen a kijezőbe.

Apple-new-iPhone-5-official_20120913.jpg

iPhone5 vs iPhone 4S

Nekem egyébként az új geometriával nincs bajom - bár nekem spec nem kicsi a kezem, átérem ezt is. A vezető Droidok, már egy ideje nagyobbak mint a szifonok, és a menedzserek simán veszik a samsung note-ot, mert nagy, és nem kell szemüveg, hogy intézkedhessenek. Ugyanakkor a hölgyek számára az 5 már nem biztos, hogy a mérete miatt marad szexy választás - szerintem nekik már a 4S is 2 kezes, de mind1.

Front kamera
Sok gyártó, köztük az Apple is igen kicsi felbontással áldotta meg a front oldali kamerákat, abból a feltételezésből, hogy azt majd csak videótelefonálásra használja a nagyérdemű. Pedig nem! Tipikus felhasználás az, amikor egyik kézben a telefon, a másikban a gyerek, és kéne valahogy összehozni ez képet, de gyorsan, mert pont most lett 3500g a csepp. Ekkor választhatsz:

1. gépszkedsz, hogy a back kamerával valahogy, tizedikre majdnem eltalálod a kivágást, és közben csak háromszor ejted le a telefont - mert nyilván a gyerek fontosabb.

2. csinálsz egy zsizsikes, képnek alig nevezhető pixelhalmot gyorsban, és cserébe a Mikkamakka sem kezdi el lesajnálni a technológia elérhető állását hatalmas Oááázás közepette.

Szóval, jó az, ha van egy jó (nem szar) front kamera egy telefonban. Az 5ösben van 1.2MP-s ami 720p-t is tud rögzíteni, így akár videót is felvehetünk a gyerekkel közösen.

Összességében tehát az iPhone5 jobb mint a 4S, de tény, hogy nem olcsó választás manapság a mobil piacon. De nem is arról híres az Apple, hogy olcsó lenne, hanem hogy jó. Ez utóbbit eleddig hozza az 5ös, bár előfordult már, hogy hálózati problémák adódtak: volt hálózat, de nem tudott forgalmazni, és ilyenkor csak az alegységek ki/be kapcsolása oldotta meg a problémát.

Aki megengedheti magának, sokat akar magáról és valakiről is képet csinálni, nem elég neki a 4S és még Apple függő is, valamint vállalja a sim cserével járó hercehurcát mindenképp váltson. Drága, de megéri!

Szólj hozzá!

EZ ITT A REKLÁM HELYE

A bejegyzés trackback címe:

https://leni.blog.hu/api/trackback/id/tr994944603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása